Butković i Szijjarto potpisali izjavu o jačanju gospodarske suradnje i prometnih veza

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto potpisali su u četvrtak “Izjavu o namjeri jačanja gospodarske suradnje i prometnih veza između pograničnih područja Republike Hrvatske i Mađarske”.

Butković je kazao je da je potpisivanje izjave priprema prekograničnih projekata, uključujući nove prometnice.

Istaknuo je potrebu izgradnje cestovne dionice do hrvatske granice uzduž koridora 5C, a s mađarske strane povezivanje autoceste M6 s hrvatskom granicom. Najavio je i početak razgovora o uspostavi novog graničnog prijelaza, te zajedničko određivanje financijskih sredstava za provedbu projekata izgradnje mostova.

“S hrvatske strane bi se trebao dovršiti koridor 5C. U tom smislu su prije desetak dana otvorene ponude ukupne vrijednosti više od 300 milijuna kuna. Ostaje još pet kilometara do mađarske granice i to je u pripremi u Hrvatskim autocestama. Znači, mi smo financijski i prostorno planski definirali čitavu trasu 5C koridora do mađarske granice”, rekao je Butković.

Vezano uz željezničko povezivanje, najavio je da će se sljedeći tjedan potpisati ugovor o građenju za dionicu Križevci – Koprivnica – mađarska granica, projekta vrijednog tri milijarde kuna.

Do 2023., kazao je, imat ćemo modernu dvokolosječnu prugu na mediteranskom koridoru, od Zagreba do mađarske granice.

Po njemu treba i što bolje povezati ljude koji žive uz mađarsko-hrvatsku granicu i to novim graničnim prijelazima i mostovima.

Mađarski ministar Szijjarto nazvao je Hrvatsku strateškim gospodarskim partnerom Mađarske. Lanjska međudržavna razmjena iznosila je 2,5 milijarde eura.

Hrvatska je, naveo je, i dalje prvo odredište mađarskog kapitala kao i prvo odredište za mađarske turiste. Lani je 643 tisuće mađarskih turista posjetilo Hrvatsku.

Manjak graničnih prijelaza vidi kao veliki problem i za hrvatsku i za mađarsku stranu. Granica između dviju država duga je 355 kilometara, ali sa samo sedam graničnih prijelaza, što znači da je prosječna udaljenost iznad 50 kilometara, dok je prosjek te udaljenosti u zapadnoj Europi 2,5 kilometra.

“Smatramo da je iznimno bitna i bolja povezanost autocestama. Autocestu M6 želimo do kraja 2022. dovesti do hrvatske granice”, rekao je mađarski ministar dodavši da bi mađari željeli i ostvariti konkurentu željezničku povezanost između Budimpešte i Osijeka.

Komentiraj