Burno u studiju NoveTV zbog migranata, Bago: “Gospodine Božinoviću, srce će vam otkazati!”

Do parlamentarnih izbora ostalo je još točno mjesec dana, a u drugoj mini debati na NovojTV razvila se burna rasprava između aktualnog potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i SDP-ovog Joška Klisovića.

U spomenutoj raspravi o migrantima Božinović se toliko uzrujao da mu je voditelj Mislav Bago rekao da se smiri jer će mu, kako je rekao, srce otkazati.

Na prvotno pitanje što je trenutno veća ugroza – korupcija ili migranti, Božinovć je rekao: “Još uvijek smo u fazi epidemije. Vidimo koliko je svijet ranjih. Migracije su sigurno jedan od većih problema i sigurno će obilježiti godine pred nama. Korupcija je problem za svaku državu i nešto s čime se treba boriti na nacionalnoj razini”, kazao je.

Klisović je, pak, poručio da najveća ugroza dolazi iznutra i to je korupcija. “Ortački kapitalizam donosi neizmjerne štete. Institucije ove države ne funkcioniraju”, dodao je i kazao da je Marakeški sporazum dobra mjera.

“Ono što nije dobro je da EU nije uspjela donijeti zajedničko poziciju o masovnim migracijama. Hrvatska je propustila dovesti tu temu u fokus tijekom predsjedanja”, rekao je Klisović.

Božinović mu je odgovorio: “Hrvatska je aktivna po tom pitanju. Gospodina Ostojića iz vaše vlade nitko nije vidio u Bruxellesu. Nije povukao novac koji je bio na stolu”.

Kada je Klisović ustvrdio da je Ostojić napravio puno toga vezano uz migrantsku krizu na međunarodnoj razini, Božinović mu je rekao da ne zna o čemu priča.

“Ne smijemo zatvoriti granicu nego zaštititi te ljude koji bježe od rata. Našu vladu nikad nisu kritizirali zbog ponašanja prema migrantima. Kako ćete braniti granicu, hoćete li pucati?”, upitao ga je Klkisović, a Božinović je rekao da Hrvatska mora braniti granicu upravo na način na koji je brani.

Potom je uslijedilo pitanje štiti li dobro Viktor Orvban nacionalne interese Mađarske kada su u pitanju migranti.

“Ne trebate dizati žicu niti slati vojsku da biste kontrolirali tko ulazi u zemlju. On je prešao razinu demokratskog društva”, smatra Klisović.

Božinović je kazao da su oni zaštitili granicu i da se u Hrvatsku ne može ulaziti kroz šumu, a da se prema migrantima postupa humano. “Što se tiče Slovenije, ona će podržati naš ulazak u Schengen, SDP-ova vlada ništa nije napravila po tom pitanju”, kazao je.

Tada je krenulo nadvikivanje, a Klisović mu je rekao da treba priznati kontinuitet svih hrvatskih vlada. Bago je tada Božinoviću rekao da se smiri jer će mu otkazati srce.

U raspravi su, inače, sudjelovali i Nino Raspudić, koji će na izborima biti nezavisni na listi Mosta te Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

Komentiraj