Burno na sjednici Sveučilišnog savjeta: Šimpraga više nije dekan Filozofskog, Roksandić gubi status emeritusa, uvodi se nova dobna granica

Završila je sjednica Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, prenosi N1 Televizija.

Jedan od zaključaka sjednice je da obnašatelj dužnosti dekana Miljenko Šimpraga više neće biti dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uskoro će na Senatu biti imenovan novi v.d. dekana zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Nadalje, Dragi Roksandiću, bivšem profesoru na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta, oduzima se status profesora emeritusa, ako se u postupku dokaže da je uistinu bilo seksualnog uznemiravanja.

Strože nadziranje seksualnog uznemiravanja

Savjet predlaže da se na Sveučilištu osnuje Povjerenstvo u trajnom statusu koje će razmotriti svaku prijavu za seksualno uznemiravanje te će se tražiti odgovornost za nepokretanje postupka po prijavi.

Senat je također zatražio da se u kontekstu seksualnih uznemiravanja doradi Etički kodeks Sveučilišta.

Određena je i krajnja dobna granica za za radni odnos na Sveučilištu: to je 70 godina starosti . Iznimno, profesori i profesorice mogu raditi i iznad te dobne skupine, ali onda se njihov status mora pojasniti.

Primjerice, ako rade na određenim projektima mogu raditi, ali sve mora biti točno pojašnjeno.

Na dnevni red će se staviti i točka srozavanje ugleda i stanja na Sveučilištu te perspektive razvoja Sveučilišta, najavili su.

 

Komentiraj