GULIVER/GETTY IMAGES

Burna prošlost Billa Clintona izgleda dolazi na naplatu Hillary Clinton

Bivša prva dama SAD-a na dobrom je putu da postane prva žena predsjednica te države, ali problem bi joj mogli predstavljati prošlost njezina supruga i optužbe za njegove navodne seksualne zločine koje su ovih dana ponovno aktualne u američkim medijima

Hillary Clinton na dobrom je putu da postane prva žena predsjednica Sjedinjenih Američkih Država jer u gotovo svim anketama ima prednost pred mogućim republikanskim protukandidatima, a njena pobjeda na demokratskim predizborima sigurna je i prije njihova početka. Međutim, posljednjih dana republikanski kandidati predvođeni Donaldom Trumpom krenuli su u seriju napada na bivšu šeficu američke diplomacije i suprugu bivšeg predsjednika Billa Clintona. Trump i konzervativni mediji odlučili su napasti Hillary Clinton tamo gdje je najranjivija, a to su sumnjiva prošlost Billa Clintona i njena uloga u zataškavanju navodnih seksualnih zločina koje je bivši američki predsjednik počinio dok je još bio državni tužitelj u Arkansasu. Duhovi devedesetih tako su ponovno počeli proganjati Hillary Clinton, a Trump je jedva dočekao da iz ormara izvuče najdražu igračku republikanaca proteklih nekoliko desetljeća – seksualne skandale Billa Clintona koji su gotovo uništili vladavinu jednog od najuspješnijih predsjednika u novijoj američkoj povijesti. Suradnici i savjetnici Hillary Clinton dočekali su trenutak u kampanji kojeg su se već duže vrijeme pribojavali, ali su se za njega i pripremali, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li seksualna prošlost Billa Clintona i podrška koju mu je Hillary Clinton uvijek davala, doći na naplatu ili će se najmoćnija žena američke politike još jednom izvući bez posljedica.

VELIKI PROBLEM ZA HILLARY CLINTON mogao bi biti u tome što se u novim optužbama direktno spominje i njeno ime te ju se optužuje da je vršila pritisak na ženu koja je njenog supruga optužila za silovanje sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ta optužba mogla bi biti problematična jer je Hillary Clinton dobar dio popularnosti među biračima zaradila na temi prava žena i njihovu položaju u društvu. Bivša prva dama često je govorila o zlostavljanim ženama i taj problem često je isticala kao jedan od većih u američkom društvu. Da stvar za Hillary Clinton bude još gora, te optužbe pojavile su se u trenutku kada je američka javnost posebno osjetljiva prema žrtvama seksualnog nasilja zbog slučaja poznatog komičara Billa Cosbyja koji je prije desetak dana optužen da je prije 12 godina drogirao i silovao jednu ženu. Cosbyjev slučaj nalazi se na naslovnicama gotovo svih američkih medija, a republikanci su taj trenutak iskoristili kako bi iz naftalina izvukli slučaj star nekoliko desetljeća, u kojem je Juanita Broaddrick optužila Billa Clintona za silovanje.

Malu pomoć Trumpu i ostalim republikanskim kandidatima pružila je i sama Hillary Clinton koja je, komentirajući Cosbyjev, slučaj izjavila da svaka žrtva seksualnih napada ima pravo ispričati svoju priču i da se svakoj žrtvi treba dati podrška u borbi protiv napadača. Nekoliko sati nakon što je dala tu izjavu, konzervativni američki mediji prenijeli su onu koju je na svojem Twitter profilu napisala Juanita Broaddrick: „Imala sam 35 godina kada me tadašnji državni tužitelj Arkansasa Bill Clinton silovao i kada me je Hillary Clinton pokušala ušutkati. Sada imam 73 godine… Nikada to nisam zaboravila.“ Ovaj status na Twitteru pokrenuo je pravu lavinu republikanskih napada na Hillary Clinton, ali je i u središte medijske pozornosti vratio slučaj za koji je bračni par Clinton smatrao da je zaboravljen.

Ubrzo nakon toga Hillary Clinton je na jednom predizbornom skupu bila suočena s pitanjem žene u publici koju je zanimalo zašto se s jedne strane zalaže za prava žrtava seksualnih napada, a s druge šuti o aferama supruga, spomenuvši pri tome Juanitu Broaddrick, Kathleen Willey i Paulu Jones. Juanita Broaddrick optužila je Clintona za silovanje 1978., Kathleen Willey bila je stažistica u Bijeloj kući za vrijeme Clintonova mandata i optužila ga je da ju je nekoliko puta nagovarao da ga poljubi, dok je Paula Jones, bivša zaposlenica državne službe u Arkansasu, 1994. podigla privatnu tužbu protiv njega jer se navodno pred njom skinuo gol te je natjerao da poljubi njegov penis. Odgovor Hillary Clinton na pitanje iz publike bio je poprilično nesiguran i neuvjerljiv: „Smatram da svakoj žrtvi treba vjerovati dok god dokazi ne pokažu suprotno i dok se ne utvrdi da su njihovi iskazi lažni.“

  • ‘BILL CLINTON JEDAN JE od najvećih zlostavljača žena u povijesti i prvak kršenja ženskih prava i sloboda, što nikada ne bi postao da mu to nije omogućila Hillary Clinton’, jedna je od izjava Donalda Trumpa

Međutim, kroničari obitelji Clinton upozoravaju da je Hillary Clinton bila vrlo oštra prema svim ženama koje su optuživale Billa Clintona za seksualne napade. Pogotovo je oštra bila prema najpoznatijoj žrtvi njezina supruga Monici Lewinsky. Diane Blair, bliska prijateljica Hillary Clinton, u svojim je memoarima objavljenim 2014. zapisala da je bivša prva dama Monicu Lewinsky opisala kao “narcističku luđakinju”. I drugi bliski suradnici obitelji Clinton nisu birali riječi kojima bi okarakterizirali žene koje su optužile bivšeg predsjednika, pa se u američkim medijima često moglo čuti kako je riječ o ženama sumnjive prošlosti koje žude za medijskom pažnjom. Međutim, Bill Clinton je Pauli Jones 1998. isplatio gotovo 900 tisuća dolara kako bi odustala od tužbe, iako nikada nije priznao seksualni napad ili se zbog njega javno ispričao. Optužbe Juanite Broaddrick i Kathleen Willey nikada nisu dobile sudski epilog jer je tužiteljstvo smatralo da nema dovoljno dokaza da su se navedene radnje stvarno i dogodile. Clintonovi kritičari nikada nisu povjerovali u takve navode tužiteljstva i smatraju da su slučajevi zataškani zbog utjecaja obitelji Clinton. Juanita Broaddrick i danas ne odustaje od optužbi i tvrdi da je sramotno da Hillary Clinton svoj put prema Bijeloj kući temelji na popularnosti među ženskim biračima. Broaddrick je uvjerena da je Hillary Clinton jednako odgovorna za pakao kroz koji su prolazile žrtve Billa Clintona i smatra da je ona svoju političku karijeru gradila skrivajući pravu istinu o seksualnim napadima svoga supruga. S druge strane, demokrati i politički pobornici bivše američke državne tajnice upozoravaju da Juanita Broaddrick cijelog života podržava republikance i da postoje opravdane sumnje da je izmislila svoje optužbe kako bi naštetila obitelji Clinton. Juanita Broaddrick već je ranije na svojem Twitter profilu objavila podršku Trumpu, a tek je naknadno ponovila svoje optužbe protiv Billa i Hillary Clinton. Zato su suradnici Hillary Clinton izrazili sumnju da Trump tako želi smanjiti popriličan zaostatak koji ima u odnosu na Hillary Clinton u predizbornim anketama.

  • ‘IMALA SAM 35 GODINA kada me tadašnji državni tužitelj Arkansasa Bill Clinton silovao, a Hillary Clinton pokušala ušutkati. Sada imam 73 godine… Nikada to nisam zaboravila’, napisala je Juanita Broaddrick

TRUMP JE ISKORISTIO status Juanite Broaddrick i krenuo u žestok napad na Hillary Clinton. „Hillary Clinton je objavila da će dopustiti Billu Clintonu sudjelovanje u kampanji. Za nekoga tko tvrdi da štiti ženska prava, suluda je odluka kojom dopušta sudjelovanje u kampanji osobi koja je prvak kršenja ženskih prava i sloboda“, izjavio je Trump koji je tom izjavom ujedno odgovorio na napade Hillary Clinton koja je ranije u kampanji izjavila da ne može vjerovati da bi sljedeći predsjednik SAD-a mogla biti osoba koja se konstantno izruguje ženama i koja ne želi prihvatiti jednakost žena i muškaraca u modernoj Americi. Trump nakon te izjave nije stao, nego je prošle srijede u razgovoru za CNN rekao da je „Bill Clinton jedan od najvećih zlostavljača žena u povijesti, a to ne bi postao da mu to nije omogućila Hillary Clinton“. Trumpove optužbe mnogi su shvatili kao normalnu retoriku ekscentričnog milijardera, ali činjenica je da prošlost obitelji Clinton ima svoju tamnu stranu i da neke od tih optužbi nikada nisu do kraja istražene.

ZANIMLJIVO JE I TO da nakon što su Juanita Broaddrick i Trump izvukli stare optužbe, Hillary i Bill Clinton na njih još uvijek nisu odgovorili. Hillary Clinton je na nekoliko upita novinara o ovoj temi odgovorila da je ona za nju zaključena prije desetak godina i da je nema namjeru ponovno otvarati, a Bill Clinton je pitanja novinara ignorirao i na njih uopće nije odgovarao. Članovi izbornog stožera Hillary Clinton američkim medijima neslužbeno su odgovorili da nemaju namjeru odgovarati na optužbe Donalda Trumpa jer bi time nepotrebno povlačili tu temu po medijima. Iz stožera Hillary Clinton ističu i da je taj napad dokaz da Trump gubi trku za predsjednika SAD-a i prije nego što je uopće izborio kandidaturu jer smatraju da bi u suprotnom taj napad sačuvao za presudne trenutke u kampanji koji će se dogoditi tek nakon ljeta i stranačkih konvencija. Međutim, ponovno spominjanje potencijalnih seksualnih zločina bivšeg američkog predsjednika i uloga koju je odigrala Hillary Clinton, mogli bi naštetiti njenom imidžu borca za prava žena koju je godinama pokušala izgraditi kroz zakladu Billa, Hillary i Chelsea Clinton, i to prije svega kroz projekt “No Ceilings: Full Participation Project”. Riječ je o projektu koji potiče i promiče puno sudjelovanje žena i djevojaka jer, po riječima Hillary Clinton, “ukorijenjeni stereotipi i zapreke diljem svijeta čak i danas onemogućuju ženama jednak pristup, sudjelovanje i naknadu kakve imaju muškarci”. Pitanje je koliko će ovi i slični stavovi imati pokriće, ako se pokaže da je Hillary Clinton doista vršila pritisak na žene koje tvrde da su bile žrtve silovanja njezina supruga.

Komentiraj