EPA/AHMED YEMPABOU

BURKINA FASO Vojska maršira prema glavnom gradu, traže razoružanje vođa državnog udara

Vojni šefovi Burkine Faso u ponedjeljak su zahtijevali da se vođa prošlotjednog državnog udara u zemlji razoruža, poručivši kako vojska maršira prema glavnom gradu Ouagadougou, prenose svjetski mediji.

Nacionalne oružane snage približavaju se glavnom gradu s jednim ciljem – razoružati predsjedničku stražu bez krvoprolića, poručili su.

 

  • Državni je udar proveden od strane saveznika predsjednika Blaisea Compaorea, koji je svrgnut nakon uličnih prsvjeda prošle godine. Francuska ih je upozorila na ‘posljedice’ ukoliko se ne razoružaju.

 

Francuski predsjednik Francois Hollande u priopćenju je pozvao sve sudionike da ‘odmah polože oružje i predaju vlast legitimnim vlastima ili da se suoče s posljedicama’. Dodao je kako je ‘civilna, vojna i financijska suradnja’ suspendirana sve dok se ponovno ne uspostavi privremena vlada prijelaznog predsjednika Michela Kafanda, koji je bio prisiljen pobjeći iz svog ureda prošlog četvrtka.

U međuvremenu, vođa državnog udara general Gilbert Diendere rekao je kako je spreman prihvatiti prijedlog regionalnih posrednika kako bi se vratila civilna vlasr. U sukobima koji su počeli u četvrtak poginulo je najmanje deset osoba, dok ih je više od 100 ozlijeđeno.

Komentiraj