Burilović: Podržavam manji PDV za ugostitelje, ali ne vidim razloga za otpuštanje dobrog radnika”

Ministar rada Josipom Aladrovićem u Hrvatskoj gospodarskoj komori susrelo se 35 poduzetnika koji su ga upozorili da je aktualni Zakon o radu zastario, a u novom očekuju lakše otpuštanje radnika i bolju definiciju rada od doma.

Također su ukazali da bi mjere pomoći poslodavcima u koronakrizi trebalo proširiti na neke djelatnosti u prerađivačkoj industriji. I dok se oko Zakona o radu slažu, ministar kaže da Vlada o proširenju mjera još ne razmišlja.

Aktualne gospodarske teme komentirao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i naglasio kako podržava smanjenje poreza ugostiteljima.

Likvidnost hrvatskih poduzeća

“Ključno je osigurati likvidnost naših poduzeća, tu prije svega mislimo ubrzati procese u HAMAG-BICRU i HBOR-u. Razgovarali smo i o uključivanju svih sastavnica Vlade, ne samo ministarstva financija, nego i ostalih ministarstava u promoviranje domaćih proizvoda, pojačavanje samodostatnosti, ekonomske neovisnosti. Tu mi kao neovisna institucija možemo biti puno direktniji. Razgovarali smo i o vraćanju povlastica na reinvestiranu dobit, dakle time još možemo pojačati investicije”, rekao je Burilović u razgovoru za RTL Danas.

O smanjenju PDV-a ugostiteljima

“Dapače. Mislim da bi smanjivanje stope PDV-a smanjilo prije svega i određen dio sive ekonomije, ali i povećalo domaću potrošnju što je iznimno važno u ovoj situaciji kad očekujemo povećanje BDP-a. Podržavamo tu mjeru, mislim da je 11 država u Europi smanjilo PDV tijekom pandemije, mislim da bi Hrvatska također trebala ići tim smjerom”, objasnio je.

Ne vidi razloga za otpuštanje radnika

“A tko bi otpustio dobrog radnika kojih ni u ovoj krizi ne nedostaje? Dakako da i po starom zakonu se može otpustiti, ali u teoriji je to tako, no u praksi često to našim poduzetnicima stvara probleme, ti procesi traju mjesecima. U ovim procesima kad moramo fleksibilnije gledati na tržište rada to otežava postupke poduzetnicima”, rekao je.

Objasnio je i što to HGK radi te kazao kako svakodnevno pokušavaju što više djelovati da se kriza završi.

“Mi ćemo i dalje raditi na pomaganju našim poduzetnicima u pronalaženju plasmana svojih roba i usluga na inozemnim tržištima. To činimo kroz naša predstavništva, kroz internacionalizaciju gospodarstva. Napravili smo i digitalizaciju naših usluga, i kao što vidite mi svakodnevno održavamo kontakte s onima koji donose odluke, a to su predstavnici Vlade kako bi što prije završili s ovom krizom i postigli stope rasta koje smo imali do 2019. godine”, zaključio je Burilovič.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]