BURILOVIĆ: “Iskorištavanje EU novca do zadnjeg eura apsolutni prioritet”

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u utorak su ocijenili kako će 22 milijarde eura iz EU-ova proračuna namijenjenih Hrvatskoj biti važna injekcija za oporavak i razvoj hrvatskoga gospodarstva.

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir.

“Ove 22 milijarde eura za koje smo se izborili za europskim stolom bit će iznimno važna injekcija za oporavak i razvoj našeg gospodarstva”, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović napominjući da je apsolutni prioritet iskorištavanje tih sredstava do zadnjeg eura.

“Uz pomoć tog kapitala možemo kompenzirati određena rasterećenja poduzetnicima i ojačati cjelokupnu ekonomiju. Moramo taj novac pametno i strateški usmjeriti, a važno je i da imamo političku stabilnost koja nam omogućava da jače krenemo u potrebne reforme i investicije“, istaknuo je Burilović poručivši da je to prilika za brže približavanje gospodarski najrazvijenijim državama članicama EU-a.

U priopćenju se navodi kako je ukupan iznos od 22 milijarde eura za iduću financijsku perspektivu gotovo dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.

Pritom je iz takozvanih sredstava za oporavak Hrvatskoj dodijeljeno 9,4 milijardi eura od čega je oko tri četvrtine bespovratno, dok su ostatak zajmovi. Ta sredstva moći će se koristiti tijekom 2021., 2022. i 2023. godine na temelju programa oporavka koji treba izraditi.

Takav iznos predstavlja izniman potencijal za oporavak i nastavak rasta gospodarstva u narednim godinama u situaciji kada se zbog prisutne situacije očekuje pad BDP-a u ovoj godini od približno 10 posto, veliki pritisak na javne financije te rast javnog duga, navode iz HGK.

Što se tiče EU-ovih fondova iz kojih su se sredstva povlačila i u prethodnoj financijskoj perspektivi, iz Komore ističu kako je Hrvatska tijekom ovih pregovora uspjela dobiti dodatnih 500 milijuna eura od čega je 100 milijuna eura za poljoprivredu, a 400 milijuna za regionalni razvoj, što se također može smatrati velikim uspjehom hrvatskog pregovaračkog tima.

U ukupnom budžetu EU, uz višegodišnji financijski okvir od 1074 milijarde eura, odobren je i paket za oporavak iz instrumenta sljedeće generacije u iznosu od 750 milijardi eura.

Komentiraj