Buran život poznate jazz pjevačice

Autor:

ilustracija mm

Američka jazz pjevačica Bessie Smith rođena je 1894. godine. Afirmirala se kao najbolja interpretatorica bluesa (“kraljica bluesa”) u razdoblju klasičnoga jazza (1920-ih i 1930-ih godina). Nastupala je s vodećim jazz-glazbenicima i sastavima. Na vrhuncu slave prodala je dva milijuna ploča. Imala je i buran privatni život.

Vrijeme do 1923., kada je praktički započela pjevačku karijeru snimajući za Columbia Records, provela je u Philadelphiji gdje se zaljubila i udala za Jack Gee-a. Taj burni brak obilježile su nevjere s obje strane, a u to vrijeme Bessie Smith je postala najbolje plaćena crna zabavljačica koja je imala vlastite emisije, a na turneje je odlazila u pratnji 40 ljudi zakupljujući vlastiti vagon. Gee je bio impresioniran zaradom, ali nikada nije prihvatio poslovni život svoje žene. Nije se mogao prilagoditi ni njenoj biseksualnosti. Bessie je imala odnose s različitim ženama tijekom svoga života a jedna od njih je, prema kazivanju Bessine nećakinje Ruby – Lillian Simpson članica pratećeg zbora. Brak s Jackom Geeom završio je 1929. godine nakon što je Bessie saznala za njegov odnos s pjevačicom Gertrudom Sanders, iako se nikada nisu službeno razveli. Bessie Smith je na kraju ušla u izvanbračnu vezu s sa starim prijateljem s kojim je ostala sve do svoje smrti.

Umrla je u 43. godini uslijed gubitka krvi jer je nisu primili u obližnju bolnicu za bijelce, nakon što je stradala u automobilskoj nesreći.

OZNAKE: Bessie Smith

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.