BUNTOVNIK IZ ZAGORJA: ‘Postali smo strašno konzervativno društvo u odnosu na 90-e. Od Tuđmana smo radili karikaturu, to smo mogli raditi i nije nam padalo na pamet da se od toga ograđujemo’

“Postali smo strašno konzervativno društvo u odnosu na 90-e. Tada nam je došla užasno konzervativna vlast, ali smo joj se odupirali. Mi smo od Tuđmana radili karikaturu i to smo mogli raditi i nije nam padalo na pamet da se od toga ograđujemo. A današnje društvo to više ne bi moglo progutati u onom obliku koje je u to vrijeme bilo koliko toliko normalno. Kako su nas onda uništavali na razne načine zbog tih sloboda, tako smo danas došli do toga da je naše društvo postalo toliko konzervativno da su te slobode po svim društvenim normama postale neprimjerene. Danas se svaka riječ važe, može se pojaviti na sudu i vi ćete za nju snositi posljedice”, rekao je Krešimir Končevski, voditelj i reporter Radija Nacional, prvog nacionalnog digitalnog radija koji se od 2. kolovoza počeo emitirati na frekvenciji DAB+ i putem web stranice tjednika Nacional.

Končevski je jedna je od karika vrhunske ekipe profesionalaca na čelu s glavnom urednicom Radija Nacional Zrinkom Vrabec-Mojzeš, s kojima je nekad radio na čuvenom Radiju 101, a bio je i u ekipi projekta „Zločesta djeca II“. Bio je i dio ekipe koja je pokrenula i realizirala animirani satirično humoristični serijal „Zlikavci“ koji se dvije sezone emitirao u programu HTV-a, izazvavši veliku polemiku u društvenim krugovima i reakciju vjerskih zajednica. Osnivač je zagorske rock grupe Zadruga, nositelj spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja, a iza sebe ima i karijeru zamjenika gradonačelnika Zaboka.

No, Končevski je cijeloga života primarno buntovnik i borac za pravdu zaljubljen u radio signale. Budući da se u eter vratio upravo na digitalnim signalima Radija Nacional, komentirao je stanje demokracije i slobode medija u Hrvatskoj danas, u odnosu na vrijeme od prije desetak godina, ali i ono s početka 90-ih i kraja 80-ih, kad se mijenjao politički režim.

Sredinom 80-ih godina borili smo se za demokratičnost u medijima. Tadašnji sistem je pomalo počeo popuštati te su nas oduševljavale nove slobode koje smo osvajali jer ih prije nije bilo. Radilo se onda o velikom uspjehu, smatrali smo da smo postigli jako puno jer smo govorili neke stvari koje je još početkom 80-ih bilo nezamislivo izreći. Nakon promjene vlasti i stjecanja neovisnosti, mislili smo da ćemo moći govoriti kako hoćemo. I jesmo govorili, ali smo zbog toga snosili posljedice – protjerivanje iz medija i gašenje medija. Na sve moguće načine htjeli su nas uništiti. Kao generacija prkosnih novinara koji se nisu mogli pomiriti s činjenicom da im netko nešto uvjetuje, mnogi su se od nas na vlastitu štetu borili za slobodu javne riječi”, opisao je Končevski to turbulentno vrijeme.

A što misli o situaciji danas?

“Mi danas imamo samo načelnu slobodu jer se svi te slobode odričemo zato da se ne dovedemo u situaciju da budemo sankcionirani. Mi smo zapravo čitav sustav pretvorili u sustav vrlo osjetljiv na sve oblike slobode. I sad slobodama uništavamo slobodu. Imamo slobodu javne riječi, ali nemamo slobodu izreći krivu riječ. Ako kažete neku krivu riječ, odmah ste utuživi ili vas naprosto društvo sankcionira”, smatra Končevski.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj