BUNT: Zagrebačka oporba pokušat će smijeniti Milanu Vuković Runjić

Izbor nove zagrebačke pročelnice za kulturu Milane Vuković Runjić izazvao je veliki otpor u dijelu kulturne javnosti jer smatraju da ona zbog nekih svojih dosadašnjih poteza nije prava osoba za funkciju koja raspolaže sa 60 milijuna eura godišnje

Milana Vuković Runjić 49-godišnja je zagrebačka književnica koja je početkom srpnja imenovana pročelnicom za kulturu Grada Zagreba. Njezino imenovanje u dijelu kulturne javnosti izazvalo je veliki otpor jer se smatra da Milana Vuković Runjić nije dobar izbor, s obzirom na neke svoje dosadašnje poteze zastupnice u Skupštini, kao i iz vremena prije toga. Najkraće rečeno, mnogi iz kulturnog svijeta smatraju da je Milana Vuković Runjić jako dobro “naplatila” svoje članstvo u Bandić Milan 365 – Stranci rada i solidarnosti, jer tvrde da otkad je dobila člansku iskaznicu, s njom je dobila i neke privilegije. Vezano uz te izraze nezadovoljstva, dio zagrebačke skupštinske oporbe, koja je također nezadovoljna izborom, na idućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine 10. srpnja planira akcije koje bi mogle dovesti do smjene ili opoziva Milane Vuković Runjić. Potvrdio je to Nacionalu Tomislav Stojak, zastupnik HNS-a koji je u zagrebačkoj skupštini oporba koaliciji stranaka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i HDZ-a:

“Premda, koliko znam, nemamo u Skupštini formalnog manevarskog prostora da bismo mogli poduzimati neke korake, jer je izbor pročelnika isključivo u nadležnosti izvršne vlasti, odnosno gradonačelnika, s kolegom Tihomirom Milovcem i još nekima vidjet ću se na sjednici pa ćemo vidjeti što imamo na raspolaganju. Koliko je gradonačelniku ozbiljno bavljenje kulturom u gradu uopće bitno, pokazao je davanjem tog resora svom koalicijskom partneru u tom trenutku, Neovisnima za Hrvatsku. Od nove pročelnice očekujem da će se baviti temama kojima su se bavili i njezini prethodnici – ideološkim sukobima, smanjenjem proračuna za kulturu, uskraćivanjem podrške kulturnim manifestacijama koje nisu po ukusu njezinu šefu stranke… Možda nas ipak iznenadi pa, recimo, predloži da se više ulica u Zagrebu nazove po ženama koje su značajne za kulturu grada.”

Tihomir Milovac, nezavisni zastupnik u Skupštini Grada Zagreba, ustvrdio je da je Milana Vuković Runjić kao njegova kolegica zastupnica bila članica Odbora za kulturu i Povjerenstva za stipendije te da je dolazila posve nepripremljena i nikada nije govorila o temi, već je samo srčano i slijepo branila gradonačelnika Bandića kada bi ga opozicija prozivala i kad bi svima bilo posve jasno da su njegove odluke autokratske:

“Opoziv Milane Vuković Runjić je iluzija. Opravdanje je javni natječaj na koji se mogao javiti tko god je htio. Ali naravno da je imenovanje političko. Dakle, formalno se teško može nešto napraviti po tom pitanju. Jedino bi se moglo kroz točke koje se dotiču Ureda za kulturu. Naravno, uvijek je moguće zatražiti da se u dnevni red sjednice pokuša uvrstiti točka o radu pročelnice, ali to mora biti prihvaćeno na Predsjedništvu skupštine, gdje pozicija uvijek ima zadnju riječ.”

‘OPOZIV VUKOVIĆ RUNJIĆ iluzorno je očekivati zbog javnog natječaja na koji se svatko mogao javiti. Ali naravno da je imenovanje političko’, smatra Tihomir Milovac, nezavisni zastupnik u Skupštini

Renato Petek, zastupnik stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, smatra da bi se na idućoj sjednici 10. srpnja zaista moglo dogoditi da netko od oporbenih zastupnika javno ispred govornice zatraži očitovanje o radu pročelnice Milane Vuković Runjić, jer se većina oporbe slaže u tome da je ona loš izbor za čelno mjesto u kulturi, sektoru koji na raspolaganju ima 60-ak milijuna eura godišnje.

Nezadovoljstvo Tomislava Stojaka, Tihomira Milovca, Renata Peteka, ali i većine zastupnika zagrebačke gradske oporbe, izborom Milane Vuković Runjić za novu pročelnicu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, samo je kulminacija svih problema u tom resoru i sramotnih odluka koje su donesene mimo svih pravila i zakona, a u nekima od njih sudjelovala je i sama Milana Vuković Runjić kao zastupnica Stranke rada i solidarnosti, “slušajući” stranačko vodstvo, a ne načela struke.

Ono što Milani Vuković Runjić gotovo svi uzimaju za zlo jest činjenica da je prije ulaska u Stranku rada i solidarnosti za svoju knjižaru u samom središtu Zagreba zbog neplaćanja najma od 20.000 kuna mjesečno “nagomilala” dug od oko 200.000 kuna, a iako je demantirala da joj je gradonačelnik “izbrisao” dugovanje, upravo su to svi pomislili jer nije dokazala suprotno. U Gradskoj skupštini bila je zastupnica dvije godine, ali u te dvije godine, unatoč prisustvu na sve 24 sjednice, javila se za raspravu svega tri puta. Isto tako, jedan od njezinih većih “grijeha” zbog kojeg oporbeni zastupnici također ne žele da Milana Vuković Runjić preuzme resor kulture, jest situacija sa Zagrebačkim kazalištem mladih, kada se birao novi ravnatelj.

MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ na lokalnim izborima 2013. stavljena je na listu MB 365. Nakon toga dobiva mjesto na listi za parlamentarne izbore kao kandidatkinja za ministricu, a zatim i na listi za lokalne izbore

Nakon što Kazališno vijeće nije dalo podršku programu Snježane Abramović Milković, već je Skupštini predložilo program glumca Danijela Ljuboje, Milana Vuković Runjić je – kao predsjednica Odbora za imenovanja koje mora potvrditi odluku Vijeća i poslati ga dalje Skupštini – uskratila podršku Ljuboji jer je tako “naređeno” iz Stranke rada i solidarnosti. Naime, Bandić je silno želio da Snježana Abramović Milković ostane na čelu ZKM-a, odnosno da dobije još jedan mandat, pa se morao pronaći način da se Ljuboja izbaci iz računice. Stoga se na silu promijenilo članstvo Kazališnog vijeća, koje je na drugom natječaju podržalo Snježanu Abramović Milković, na zgražanje dijela kulturne zajednice. Ono što je najgore jest reakcija Milane Vuković Runjić nakon svega toga. Ona je, naime, izjavila: “Sigurno je da u programu Danijela Ljuboje piše ili ne piše nešto zbog čega smo donijeli takvu odluku.”

Te i slične “grijehe” Milane Vuković Runjić opisala je redateljica Snježana Banović:

“Još 2009., s još tridesetak kulturnjaka opijenih obećanjima Milana Bandića, Milana Vuković Runjić potpisala je onaj sramotni proglas ‘Kultura kulturnjacima’ za podršku tom neimaru na predsjedničkim izborima. Nekako u tome razdoblju realpolitika daje pravo Milani Vuković Runjić da svojim općepoznatim inicijalima doda i taj oblaporni 365, pa ona izjavljuje da ulazi u stožer Milana Bandića 365 samo zato da ne bi male knjižare od 40 kvadrata u središtu grada plaćale mjesečni najam od 20 tisuća kuna. Rečeno – učinjeno, ubrzo se vlasnici jedne knjižare, imenom Milani Vuković Runjić, otpisuju svi nagomilani dugovi koje ima prema Gradu. Kad je Milana VR365 shvatila da u svojoj malenoj ali skupoj knjižarici bez dugova, a koje smo mi platili, ima previše svojih neprodanih knjiga pa je Grad Zagreb u liku vizionara hrvatske kulture kodnih imena Milan365, Ivica365, Tedi365 i slični365, poželio čitati knjige Milane VR365 u vrijednosti od čak 47.500 naših kuna. Kad ih iščitaju, daruju ih sve, plemeniti kakvi jesu, Knjižnicama grada Zagreba, gdje u Upravnom vijeću sjedi, gle čuda, istaknuta spisateljica Milana Vuković Runjić.”

Bez obzira na sve te “repove” o kojima će se Milana Vuković Runjić morati, po svemu sudeći, očitovati pred oporbenim skupštinskim zastupnicima, Milan Bandić do nje jako drži, a ona je zapravo strpljivo čekala svoju priliku da postane pročelnica. Na lokalnim izborima 2013. stavljena je na izbornu listu Stranke rada i solidarnosti pa je slijedom toga postala predsjednica stranačkog Odbora za kulturu. Nakon toga dobiva mjesto na listi za parlamentarne izbore kao kandidatkinja MB365 za ministricu kulture, a zatim i na listi na posljednjim lokalnim izborima s koje napokon i ulazi u Skupštinu.

Iako je bila glavni kandidat za pročelnicu Gradskog ureda za kulturu, zbog pritiska stranke Nezavisni za Hrvatsku koja u Skupštini ima pet glasova pa je Bandić bio prisiljen s njima dogovoriti suradnju, Milana Vuković Runjić mjesto šefice za kulturu morala je prepustiti Ani Lederer. Nakon Bandićeva odugovlačenja s natječajem, na koji su se javile i Ana Lederer i Milana Vuković Runjić, izabrana je Ana Lederer.

No kako je ta suradnja – na Bandićevu radost – prekinuta, tako su pronađene i “rupe” u proceduri tijekom izbora Ane Lederer za pročelnicu pa je ona smijenjena. Nedavno je ponovno objavljen natječaj za pročelnika Gradskog ureda za kulturu, na koji su se osim Milane Vuković javile još dvije kandidatkinje, ali je jedna – uz Milanu Vuković Runjić – imala potpunu dokumentaciju. Međutim, kao što se znalo da će Ana Lederer biti izabrana na prethodnom natječaju, tako se i ovoga puta, rekli su Nacionalovi sugovornici, znalo da će pročelnica postati Milana Vuković Runjić. Upravo zbog činjenice da je izabrana na javnom natječaju, za njezin opoziv ili smjenu oporbi su vezane ruke. Unatoč tome, zastupnici će pokušati izvesti neki manevar.

Milana Vuković Runjić za Nacional je odgovorila na sve “napade” oporbenjaka. Najprije se osvrnula na dug svoje knjižare prema Gradu: “Netočan je navod da je dug knjižare Vuković & Runjić za zakup poslovnog prostora oprošten, nego je 2016. reprogramiran za otplatu na deset godina, od čega je do sada otplaćeno 40 mjesečnih rata. Molim da za ilustraciju usporedite tu situaciju s propašću knjižarskog lanca Algoritam MK, pri čemu su nepovratno oštećeni mnogi hrvatski izdavači, uključujući Vuković & Runjić, i to za iznos koji daleko nadmašuje naš dug Gradu. Zakup poslovnog prostora dobiven je na javnom natječaju 2006. i u prvih pet godina uredno je plaćeno milijun i pol kuna zakupa. Kad se 2012. kriza u nakladničko-knjižarskom sektoru počela osjećati, predložili smo tadašnjoj ravnateljici KIC-a da se iznos zakupa smanji, međutim, pregovori su se razvukli na godinu dana, pri čemu je dug vrtoglavo narastao. U identičnoj situaciji našao se antikvarijat Jesenski i Turk u Preradovićevoj ulici, prostor također u zakupu od KIC-a, i ravnateljica nas je zajedno pozvala da se iselimo. U tom trenutku apelirali smo na Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, čiji je tadašnji pročelnik razriješio kriznu situaciju, omogućivši knjižari Vuković & Runjić i antikvarijatu Jesenski & Turk reprogramiranje duga te revidirani iznos najma koji reflektira profit kakav se ostvaruje u specifično knjižarskoj djelatnosti, za razliku od ugostiteljske ili trgovačke. Dakle, isti tretman imale su obje knjižare.

Vezano uz plaćanje najamnine za knjižaru Vuković & Runjić, podsjećam da je trenutačna cijena najma određena sukladno dopuni Zaključka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor u vlasništvu Grada Zagreba, iz svibnja 2017. godine. Naime, tada je zbog sloma lanca Algoritam gradonačelnik Milan Bandić donio odluku prema kojoj se za poslovni prostor u kojem se obavlja nakladnička i knjižarska djelatnost, zakupnina određuje u iznosu od jedne kune po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora.”

Milana Vuković Runjić, vezano uz svoj zastupnički rad u Skupštini, podsjetila je da je bila predsjednica Odbora za izbor i imenovanje, a kao članica Odbora za kulturu sudjelovala je u svakoj raspravi. Pogotovo se, kaže, trudila oko toga da se Zagreb obogati većim brojem imena ulica i trgova po znamenitim Hrvaticama te je potaknula i zajedničku sjednicu dvaju Odbora, za kulturu te za imenovanje ulica i trgova, te Povjerenstva za ravnopravnost spolova na tu temu.

‘U MANDATU ću se baviti zajedničkom čuvaonicom muzejske građe, boljom suradnjom s drugim uredima, uspješnijim
konzumiranjem novca iz EU-a i povratkom kavane Corso’, kaže Milana Vuković Runjić

Pročelnica je objasnila i nedoumice vezane uz situaciju oko izbora za ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih:

“U veljači 2018., nakon što je Kazališno vijeće Zagrebačkog kazališta mladih Gradskoj skupštini Grada Zagreba dostavilo prijedlog za imenovanje ravnatelja toga kazališta, njihov prijedlog jednoglasno nije podržao Odbor za izbor i imenovanja Gradske skupštine Grada Zagreba, ali nije ga podržao ni Odbor za kulturu. Također, na prijedlog o imenovanju Danijela Ljuboje na mjesto ravnatelja negativno mišljenje dao je i gradonačelnik. Na ponovljenom natječaju za imenovanje ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih, Kazališno vijeće ZKM-a podržalo je prijavu Snježane Abramović Milković, uz obrazloženje da sadržaj četverogodišnjeg plana i programa rada Zagrebačkog kazališta mladih 2019. – 2022. Abramović Milković ne jamči samo održavanje dosad ostvarenog visokog umjetničkog, organizacijskog i poslovnog dometa, nego i zavidno osmišljen daljnji kvalitativni rast svih segmenata ZKM-a.”

Na tvrdnje Snježane Banović da je Milana Vuković Runjić bila na čelu Upravnog vijeća Knjižnica Grada Zagreba kojima je u otkup odobren iznos od 47.500 kuna za knjige koje je napisala Milana Vuković Runjić, pročelnica je uzvratila:

“Vezano uz upit o otkupu knjiga izdavačke kuće Vuković&Runjić, izvješćujemo Vas da je riječ o sredstvima koja se dodjeljuju putem Javnih potreba u kulturi Grada Zagreba. Netočna je tvrdnja da je odluku o otkupu knjiga koje navodite u upitu donijelo Upravno vijeće Knjižnica Grada Zagreba, već je riječ o sredstvima koja se dodjeljuju putem Javnog poziva. Knjižara Vuković & Runjić posljednje dvije godine nije se prijavljivala na Javni poziv Gradskog uredu za kulturu.”

Na Nacionalov upit o tome što će biti njezini prioriteti u Gradskom uredu za kulturu, Milana Vuković Runjić navela je da je važno biti spreman svakodnevno učiti, jer riječ je o doista prostranoj i polifonoj kulturnoj sceni naše metropole, a s druge strane treba što kvalitetnije primijeniti vlastita znanja i iskustva na tom poslu, pri čemu će joj dragocjeno biti i iskustvo stečeno u Skupštini Grada Zagreba. Pročelnica je rekla i ovo:

“Zagreb vodi bogat i raznolik kulturni život i bit će mi drago u pročelničkoj ulozi još aktivnije u njemu sudjelovati. Već sam rekla da se nadam dobroj komunikaciji s raznim i brojnim akterima kulture našega grada, a što se poteza tiče, oni se ne mogu vući u prvim tjednima mandata, no svakako ću se baviti problematikom velike zajedničke čuvaonice muzejske građe koja nam je nasušno potrebna, kao i što boljom suradnjom s drugim gradskim uredima na zajedničkim projektima koji uključuju približavanje grada Savi, što uspješnije konzumiranje sredstava europskih fondova, pogotovo u slučaju muzeja i kulturnih centara, kao i svojom dugogodišnjom ‘opsesijom’: povratkom Zagrepčanima kavane Corso kakva je bila početkom dvadesetog stoljeća, kada su u njoj boravili slavni gosti, od A. G. Matoša do Milivoja Dežmana i drugih.”

Komentiraj