Patrik Macek/PIXSELL

BUNJAC O RAZMIŠLJANJU VLADE ‘Ako su u pitanju tajkuni odmah reagiramo, ako je u pitanju minimalna plaća čekajte do sudnjeg dana’

Saborski zastupnik SDP-a Branimir Bunjac danas je u Saboru govorio o pitanju minimalne plaće u Hrvatskoj, ali i o krizi koja potresa Agrokor.

“SDP predlaže da minimalna plaća iznosi 50% prosječne plaće i to je relativno dobar prijedlog jer je Hrvatska među onim državama u Europi koje imaju najniži postotak minimalne plaće, on trenutno iznosi oko 36% prosječne plaće.

Čak i u Srbiji je taj postotak 43%, značajno je viši nego u Hrvatskoj. U Sloveniji je čak 52%, znači još veći, međutim postavlja se pitanje koliko iznosi minimalna plaća? Koliko ona iznosi u eurima jer mislim da je i taj podatak također vrlo bitan za usporedbu kad govorimo o povećanju minimalne plaće”.

“Minimalna plaća je u eurima viša čak i u Estoniji, i u Poljskoj, Turskoj, Portugalu, pa čak i u Mađarskoj, a u Grčkoj koju opisuju kao najgoru članicu Europske Unije, ona je viša za 60% nego u Hrvatskoj. Sada nama govore pazite Hrvati da ne doživite grčki scenarij, a Grci imaju 60% veći minimalac nego Hrvatska, pa daj Bože da doživimo grčki scenarij da naši građani imaju 750 € minimalnu plaću.

U trenutku kad neki poduzetnik, tajkun koji je imao apsolutno sve ovlasti i svu podršku države koju je mogao imati, koji je utajio milijarde i milijarde poreza, kad je njegova glava u pitanju onda se preko noći piše zakon i onda se pronalazi milijarda eura u proračunu, onda je to pitanje prioriteta.

I to pokazuje kako ova Vlada razmišlja. Ako su u pitanju tajkuni odmah reagiramo, ako je u pitanju minimalna plaća čekajte do sudnjeg dana, a tada ionako nećete ništa dočekati”, upozorio je Bunjac.

Komentiraj