Buljević: RH će razmotriti kako će pomoći NATO-ovoj operaciji u Egejskom moru

Hrvatska će razmotriti kako može pomoći u NATO-ovoj operaciji nadzora u Egejskom moru, koja je u četvrtak dogovorena radi borbe protiv krijumčarenja izbjeglica, izjavio je hrvatski ministar obrane Josip Buljević.
 “Vojni zapovjednik NATO-a je dobio nalog da napravi planove za raspoređivanje u Egejskom moru, a ti planovi će biti gotovi za desetak dana. Hrvatska će vidjeti kako može pomoći u tome. Bitno je naglasiti da to nije samo pomorska ili vojna opeacija, obilato će se koristiti i obavještajne i policijske informacije, bit će bliska suradnja s Frontexom i nizom zemalja, a Hrvatska će sasvim sigurno naći načina da pomogne u tom angažmanu”, izjavio je Buljević nakon sastanka ministara obrane zemalja članica.
 NATO je u četvrtak na sastanku ministara obrane zemalja članica potvrdio spremnost sudjelovati u pomorskoj operaciji u Egejskom moru kako bi pomogao u rješavanju izbjegličke krize.
Tom je odlukom NATO odgovorio na zahtjev Njemačke, Turske i Grčke, koje su zatražile da NATO pomogne u nadzoru morske granice između Grčke i Turske i u borbi protiv krijumčara koji tim putem prebacuju izbjeglice iz Turske u Grčku.
 Ministri obrane su u srijedu, prvi dan svoga sastanka, donijeli odluku o jačanju vojne nazočnosti u istočnim članicama Saveza, ali bez  uspostavljanja stalnih vojnih baza. Jačanje nazočnosti ima za cilj poslati signal Rusiji s kojom NATO ima zahlađene odnose nakon njezine intervencije u Ukrajini, a u posljednje vrijeme i zbog ruskog angažmana u Siriji.
 Te će se snage rotirati, a vojni stručnjaci bi ovoga proljeća trebali preporučiti koliko će velike i i kojeg će sastava biti te snage.
 Sastanak ministara je održan u u kontekstu priprema za predstojeći samit NATO-a u Varšavi u srpnju ove godine, a većina tema je bila posvećena prilagodbi Saveza na aktualne sigurnosne izazove.

Komentiraj