Buljan Flander o porastu psihičkih problema kod djece: “Važno je da roditelji promatraju dijete i provode vrijeme s njim”

Ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander komentirala je sve veću utjecaj pandemije na mentalno zdravlje mladih.

Pandemijske mjere i famozno “novo normalno” koje s normalnim baš i nema veze itekako su utjecali na živote i mentalno zdravlje djece i mladih.

Buljan Flander je naglasila kako je 9 posto djece depresivno ili anksiozno, a 15 posto ima simptome PTSP-a.

Na pitanje koji su prvi znakovi da dijete ima problem, rekla je:

“Važno je da roditelji promatraju dijete, da provode vrijeme s njim. Ako se boji ići spavati, ako se boji ići spavati sam. Ako slabije jede, ako se povlači, ako je agresivno. Ako roditelj ne može sam saznati, dobro je potražiti pomoć”, naglasila je za RTL Danas Buljan Flander.

Roditeljima možda i dva savjeta mogu pomoći

Kazala je da bi roditelji trebali održavati dnevnu rutinu.

“Svakako posvetiti pažnju djetetovim teškoćama. usmjeriti se ne pozitivno, na trud, ne toliko na postignuće. Važno je pokazati da su sve emocije dozvoljene, ali ga učiti o načinu pokazivanja emocija”, kaže.

Roditelj može sam odlučiti hoće li se obratiti u školi, stručnjacima…

“Pomoć sada neće biti dostupna svoj djeci s obzirom na manjak stručnjaka”, upozorava Buljan Flander i dodaje:

“Roditeljima možda i dva savjeta mogu pomoći. Moramo uložiti u zapošljavanje i edukaciju stručnjaka da djeca ne čekaju po par mjeseci. Jako je važno da svi znaju da djeca ako ne idu u školu, nema stručnjaka koji mogu uočiti probleme. Jako je važno da susjedi, rodbina, svi koji nešto uoče, da reagiraju”, rekla je Gordana Buljan Flander.

 

 

Komentiraj