Mostov zastupnik Miro Bulj zatražio je u ponedjeljak da se konačna verzija zakona o koncesijama, o kojoj Hrvatski sabor još nije glasovao, uputi na još jedno, treće čitanje, te da se u proces uključi zainteresirana javnost.

Očekujem da će zastupnici shvatiti da lokalna samouprava, dakle gradovi i općine na otocima i u priobalju, ima pravo odlučivati o svojim dobrima, jer oni najbolje znaju kako se njima upravlja, rekao je Bulj nakon saborske stanke.

Objasnio je i što smatra lošim u prijedlogu zakona – to što predviđa mogućnost upisivanja založnog prava od financijskih institucija na koncesiju te što se dobivenu koncesiju može dati drugome. Primjerice, koncesionar vode Studene sada je Todorić i on može dati vodu kome god želi, ustvrdio je Bulj te apostrofirao i način na koji je dodijeljena koncesija za bolsku plažu Zlatni rat.

Dovoljno vam je biti dobar sa županom, trebate imati tvrtku u kojoj ne morate imati niti jednog zaposlenika, možete biti i u minusu, a župan će vam dodijeliti to javno dobro protivno interesu lokalne samouprave, rekao je Bulj.

HDZ-ov Branko Bačić čudi se “neznanju ili politikanstvu” pojedinih kolega koji, kaže, pokušavaju kanalizirati zabrinutost otočana i to povezivati s konačnim prijedlogom zakona o koncesijama.

Zakon o koncesijama je krovni zakon koji definira postupanje sa koncesijama u svim djelatnostima, s tim da se koncesioniranje pomorskog dobra, što uključuje i plaže, obalu i luke, temelji na zakonu o pomorskom dobru koji je dugo u pripremi, a koji još nije ugledao svjetlo dana, objašnjava Bačić.

Šef HDZ-ova Kluba ističe da se konescioniranje Zlatnog rata temeljilo na Zakonu o pomorskom dobru, ne na predloženom zakonu. Na nama je ovaj zakon usvojiti i napraviti novi o pomorskom dobru kako ne bi bilo propusta kod koncesioniranja pomorskog dobra, poručuje Bačić.

Rekao je kako se predloženi zakon usklađuje s europskom direktivom, u čemu Hrvatska kasni, rasprava sa zainteresiranom javnošću provedena je u ožujku i travnju prošle godine, a Sabor u veljači ove godine raspravio zakon u prvom čitanju i prihvatio ga većinom od 117 glasova “za”.

SDP-ov Gordan Maras poručuje da odgoda glasovanja o spomenutom zakonu ne znači ništa. “To znači da premijer Plenković čeka trenutak kada će provesti svoj naum i dopustiti privatnim interesima da gospodare našim prostorom na način kako su to htjeli napraviti na bolskoj plaži”, tvrdi SDP-ov zastupnik i podržava zahtjev da zakon prođe i treće čitanje.

Sabor je u ponedjeljak glasovao o  nizu zakona koje je raspravio proteklih dana, ali ne i o konačnom prijedlogu zakona o koncesijama.

Komentiraj