Bulj s flasterom, Panenić o cijenama banana, Pernar se ‘naoružao’ slatkišima

HINA/ Daniel KASAP

Saborska rasprava o promjeni saborskog Poslovnika započela je tek oko ponoći u četvrtak. Uoči same rasprave nekoliko klubova zastupnika zatražilo je stanke kako bi govorili o aktualnoj političkoj situaciji, a nakon stanke Mostov Miro Bulj izašao je na govornicu s flasterom na ustima. Bulj je šutio minutu, a potom poručio: “Nećete nam zabraniti govoriti uvođenjem flaster Poslovnika”.

Za izmjene Poslovnika kazao je da umanjuju prava i zabranjuju govor zastupnicima te ga podsjećaju na totalitarna vremena. Dodao je da to nije samo slučaj sa saborskim zastupnicima već i s novinarima, spomenuvši novinare HRT-a Tihomira Dujmovića, Maju Sever i Milorada Šikanjića. Pozvao je da se zbog demokracije i slobode govora rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika prebaci na petak.

I SDP-ov Gordan Maras zatražio je prebacivanje rasprave za petak, ali ti su prijedlozi odbijeni. “Nas ovaj tajming jača i osnažuje, naoružali smo se slatkišima”, poručio je Ivan Pernar.

Saborska rasprava se pretvorila u pravi maraton jer su oporbeni zastupnici nakon svake rasprave zatražili stanje kako i govorili o raznim temama, od problema azilanata, rasta cijena banana, problema otpada, oštrim zimama do problema u javnoj upravi…

SDP-ov Gordan Maras upozorio je i na moguće kršenje Zakona o radu budući da osoblje u Saboru, kako je kazao, ne bi smjelo raditi neprekidno više od 16 sati ustvrdivši da je na djelu “parlamentarno nasilje”.

Dodatna pobuna u Saboru nastala je kada je vođenje sjednice preuzeo HDZ-ov Željko Reiner, koji je tada istovremeno bio i predlagatelj i predsjedavatelj. Reiner je poručivao kako se time ne krši Poslovnik. Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) predložio je Reineru da kao predsjedavajući samog sebe pozove kao predlagatelja na zastupničko mjesto i uzme riječ kada ga netko nešto pita, a zatim se vrati na predsjedničko mjesto, zahvali sam sebi i nastavi voditi sjednicu, na što je Reiner rekao da bi to bio cirkus.

Situacija je u jednom trenutku toliko dovedena do apsurda da je Tomislav Panenić (Most) govoreći nakon jedne od stanki o rastu cijena banana za govornicom prasnuo u smijeh.

Branimir Bunjac iz Živog zida, prilikom rasprave o Poslovniku, pitao je zašto se ne zabrani to da ministri sami sebi pišu pitanja i onda sami sebi odgovaraju. “Hoćemo li donijeti ogledalo kao Snjeguljica i pitati tko je najljepši na svijetu?”. Da su izmjene Poslovnika pokušaj gušenja slobode govora drži i Ivan Vilibor Sinčič (Živi zid) koji ističe da se zastupnike svodi na robote, a rad Sabora centralizira. “Što je s nama koji govorimo sporije i nije nam dovoljna jedna minuta za replike”, upitao je.

 

Komentiraj

Source:HINA i Nacional