Termoelektrana (TE) Peruća energetski je besmislena, ekološki pogubna, ekonomski neisplativa i strateški opasna, ustvrdio je u srijedu saborski zastupnik Mosta Miro Bulj u zastupničkom pitanju koje je uputio premijeru Andreju Plenkoviću, uz upit namjerava li  Plenković “i dalje podržavati sukob interesa ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić”, čiji suprug je povezan s projektom izgradnje te termoelektrane.

Bulj od premijera traži stajalište Vlade o 11.927 do sada poslanih elektronskih pisama građana o trenutno najaktualnijem pitanju srednje Dalmacije, projektu gradnje TE na Perući, na koja nisu dobili odgovor.

“Nekoliko je znanstvenika u javnosti iznijelo brojne argumente koji pokazuju da je kombi kogeneracijska plinska elektrana Peruća ekološki pogubna, jer će grijati Peruću i Cetinu i u nju ispuštati otrovne otpadne vode, a u zrak velike količine teških metala i otrovnih aromatskih ugljikovodika, čime će uništiti rijeku Cetinu i Cetinski kraj. Uz to je i energetski besmislena jer takve elektrane se zatvaraju u svijetu zbog neisplativosti i zastarjele tehnologije, te ekonomski neisplativa jer je cijena proizvodnje MWh struje u njoj veća od vrijednosti MWh struje na tržištu”, tvrdi Bulj.

TE je, kaže, i strateški opasna jer će u koncesiju uzeti najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, Peruću i rijeku Cetinu, pa će u privatnim rukama biti izvori energije s najvećim utjecajem na elektroenergetski sustav.

“Narod Cetinskoga kraja, a i šire – znanost, struka i svi lokalni poduzetnici i ugostitelji, protive se projektu izgradnje KKPE Peruća, no Vlada još uvijek šuti, a odvjetnici projekta vlasnicima zemlje šalju prijeteća pisma. Budući da predstavljam građane Cetinske krajine, smatram da svi građani koji su Vam poslali e-mail, kao i svi stanovnici Cetinske krajine, zaslužuju odgovor na ovo za njih vitalno pitanje”, naglašava Bulj u pitanju upućenom Plenkoviću.

Mostovac pita premijera namjerava li i dalje podržavati “očiti sukob interesa ministrice Marije Pejčinović-Burić, za čijeg je mandata u Ministarstvu vanjskih poslova projekt VisViva, inače projekt tvrtke MCC Ekskluzivne nekretnine u vlasništvu njezina muža, Zorana Burića, kandidiran u Plan ulaganja za Europu”.

U postupku izbora projekta u Plan ulaganja za Europu, Pejčinović-Burić bila je u izravnom sukobu interesa jer je interesom države proglasila svoj osobni obiteljski projekt bez da se javno izuzela iz odlučivanja o njemu, poručuje Bulj.

“Budući da je Marija Pejčinović-Burić trenutno ministrica u Vladi, smatram da bi nužni čin političke i opće korektnosti prema hrvatskim građanima bio njezina ostavka ili razrješenje”, zaključio je Bulj u zastupničkom pitanju.

Komentiraj