Hrvatski Sabor je 7. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika, mostovac Miro Bulj, ni danas ne miruje, javlja N1 televizija.

Kako bi pokazao stupanj zagađenosti zemlje u Donjim Biljanima, mjestu nedaleko od Škabrnje, Bulj je u sabornicu donio komad troske (šljake).

Bulj je upozorio na “crno brdo”, tj. brdo troske iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura koja se odlaže u Ravnim kotarima. Istaknuo je da su mještani Biljana Donjih prepušteni sami sebi i zaboravljeni od svih, a brdo je naraslo do te mjere da može biti turistička atrakcija.

Kako bi osvijestio problem uručio je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću kutiju s crnom troskom koja je, tvrdi, dokazano kancerogena.

Mrak Taritaš (GLAS) ukazala je na još jednu moguću “turističku atrakciju”, odlagalište otpada Karepovac, čija sanacija je u tijeku.

“Kad se ulazi u sanaciju tako velikog odlagalištamorate imati projekt, morate imati hodogram i morate znati što radite , a pritom jednako tako i novo odlagalište gdje ćete ići s novim otpadom”, poručila je Mrak Taritaš.

Nedopustivo je da se u Splitu ne zna kada puše bura, jugo i maestral, da će se sa sanacijom širiti neugodni mirisi i ugroziti normalan život građana.

“Zaustavite projekt, puno je manja šteta da sada malo stoji. Hajdemo vidjeti što napraviti i nemojmo pretvoriti Split u grad u kojem se neće moći živjeti”, pozvala je Mrak Taritaš.

U ekološkom tonu nastavio je i Branimir Bunjac (Živi zid) koji je ukazao na problem neoznačavanja GMO proizvoda.

“Deklaracije nisu uvedene ni 14 godina od donošenja zakona”, naglasio je Bunjac upozorivši na “katastrofalne posljedice” GMO proizvoda na zdravlje ljudi i životinja.

Osim Bulja, Jandrokoviću je poklon dao i saborski zastupnik Željko Glasnović i to nakon izlaganja o otuđenju privatne imovine. Šefu Sabora poklonio je primjerak časopisa “Hrvatski tjednik”.

Komentiraj