Bujas: “Prvo zatvaraju privatno vlasništvo”

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas ponovio je u četvrtak na N1 zahtjeve za državnom potporom poduzetnicima jer oni, kako je rekao, teško mogu izdržati duže od još šest mjeseci ograničenja zbog epidemioloških mjera.

“Jedna stvar je sigurna. Najveća žarišta dokazano su, rekao bih, škole, bolnice, nekakva društvena događanja, privatne zabave. Sigurno to nisu kafići, ugostiteljski objekti, teretane. Ono što se ide prvo zatvoriti, u privatnom je vlasništvu. Želite nas zatvoriti? To je nešto što će pomoći društvenom zdravlju? U redu. Ali onda, gospodo, platite. Platite pošteno. Ove mjere koje su na snazi nisu dovoljne, one su možda trećina onoga što bi moralo biti”, kazao je Bujas, dodajući kako su prosvjedi “uvijek zadnja opcija”, ali ih ni ne isključuje.

Nakon osam mjeseci pandemije, kaže Bujas, poduzetnici su dovedeni “do kraja”. “Naša poruka je jasna, mjere koje su vezane uz očuvanje radnih mjesta, više niti izbliza nisu dovoljne. One pokrivaju možda trećinu troška u globalu”, objasnio je problem i dodao što je ono što zastupa Udruga Glas poduzetnika:

“Ako želimo dočekati proljeće, dvije stvari su nužne: to je dodatno upumpavanje sredstava u privatni sektor, da se ide po modelu kao Njemačka i Austrija, 70 do 80 posto prometa iz prošle godine da bude referenca za nadoknadu i s druge strane ključne reforme koje zazivamo od prvog dana, praktički od trećeg mjeseca… porezna reforma, pravosudna reforma i reforma naše birokracije.”

“Mi ne želimo biti građani drugog reda, oni koji plaćaju sve te krize, koji iz svih tih kriza izlaze s velikim rezovima, s velikim problemima”, dodao je.

“Da su naši troškovi jedino vezani samo uz plaće zaposlenika, mi bismo mogli izdržati. Izdržat ćemo još tih nekih šest mjeseci, to je nekakva okvirna procjena”, kazao je Bujas.

Voditeljicu je zanimalo jesu li poduzetnicima možda već neke banke, iako većinski privatne, izašle u susret u moratorijima na kredite. Bujas je odgovorio prvo to da poduzetnici i dalje imaju parafiskalne namete, spomenuo je HGK i HOK, istaknuo da taj dio , kao niti PDV, nisu smanjeni.

“Naravno da imate situacije da su neke banke već dale moratorije na određene kredite. Nažalost se s leasing kućama taj moratorij nije dogovorio. Tu se sad, istina, već duže vremena dogovara jedan drugi model u suradnji s ministarstvom pomorstva, prometa itd.”, kazao je i dodao da je ono o čemu Glas pouzetnika govori “strukturni problemi”.

“Svjesni smo da nismo Njemačka, ali smo svjesni i da nismo Bangladeš i Tunguzija. Mi smo članica EU, neka sredstva dolaze i tražimo da se neka sredstva upumpaju u privatni sektor”, kazao je.

Govoreći o javnom sektoru koji bi se trebao optimizirati, istaknuo je da ne misli na učitelje i zdravstvene radnike, nego na “birokratski aparat koji je preglomazan” za kojega kaže da ga treba digitalizirati.

Komentiraj