Slučaj Katalonije otvorio je pitanje u kojim bi se još europskim zemljama možda mogla dogoditi slična situacija, odnosno u kojima postoji težnja za većom autonomijom ili pak odcjepljenjem.

Guardian je analizirao u kojim bi se još europskim zemljama mogla ponoviti Katalonija odnosno gdje postoji težnja za osamostaljenjem ili pak većom autonomijom.

Kad je riječ o istočnoj Europi, prva na popisu je – Istra. Kaže, ima 208 tisuća stanovnika, odnosno 4,9 posto od ukupnog broja stanovništva Hrvatske.

“Stranka IDS želi veću regionalnu autonomiju i decentralizaciju u cijeloj zemlji, osobito u Istri, regiji koja se proteže do Slovenije, a čije granice nisu bile jasno definirane od raspada bivše Jugoslavije 1991. godine.”

“Referendumi o većoj regionalnoj autonomiji, koji su ovih dana provedeni u Italiji, odličan su europski model koji bi se mogao primijeniti i u Hrvatskoj “, istaknuo je nedavno zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) nakon što su provedeni referendumi u Lombardiji i u regiji Veneto.

Osim Istre u ovom dijelu Europe samostalnost u Češkoj traži mala neparlamentarna stranka za Moravsku te za Gornju Šlesku u Poljskoj Šleski autonomni pokret. Više od 800 tisuća ljudi proglasilo se Šlesima u popisu stanovništva u Poljskoj 2011. godine, no regija kao takva ima tri milijuna stanovnika. Pokret koji zagovara autonomiju osvojio je 8,5 posto glasova na lokalnim izborima 2010. godine, a Šlesku vide kao zasebnu naciju umjesto da je čine Poljaci, Česi i Nijemci.

Komentiraj