EPA/PATRICK SEEGER

Bugarska povukla Istanbulsku konvenciju iz parlamenta

Bugarska vladajuća stranka GERB povukla je iz parlamentarne procedure Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama zbog protivljenja koalicijskih partnera i vjerskih skupina.

Vlada desnog centra Bojka Borisova uputila je prošli mjesec tzv. Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u parlament, ali navodna rodna ideologija koju sadrži izazvala je veliko protivljenje u najsiromašnijoj zemlji Europske unije, koja njome i predsjeda ovo polugodište.

Prijepor oko Istanbulske konvencije zasjenjuje napore bugarskog premijera da zemlju predstavi kao progresivnu i zemlju otvorena uma. Naglašava i sve raširenije protivljenje društveno konzervativnijih zemalja istočne Europe liberalnim vrijednostima bogatijeg zapadnog dijela.

Borisov je u četvrtak objavio da GERB povlači dokument iz parlamenta zbog protivljenja koalicijskih partnera iz stranke Ujedinjeni domoljubi.

“Usvojit ćemo Istanbulsku konvenciju jedino ako bude konsenzusa u bugarskom društvu”, kazao je Borisov.

Jedan od čelnika Ujedinjenih domoljuba Volen Siderov upozorio kako bi GERB-ovo inzistiranje na ratifikaciji konvencije moglo dovesti do pada vlade i prijevremenih izbora.

Izgubljeni u prijevodu?

U središtu prijepora je definicija roda kao “društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce”.

Neki misle da je problem možda u prijevodu teksta na bugarski jer bugarska verzija koristi riječ “spol”, biološku razliku muškarca i žene, kao prijevod za rod. Bugarski jezik, naime, nema poseban ekvivalent za riječ rod.

Kritičari konvencije, među kojima je i utjecajna Bugarska Pravoslavna Crkva, kažu da to može potaknuti mlade da se identificiraju kao transrodni što bi, pak, moglo dovesti do istospolnih brakova. A to je mnogima u Bugarskoj crvena krpa pred očima.

Politički analitičar Daniel Smilov odbacuje problem s prijevodom.”To je lingvističko pitanje koje je lako riješiti. Važnije je promijeniti političko ozračje u zemlji”.

“GERB će sada njegovi nacionalistički i konzervativni partneri moći lakše ucjenjivati, čak i da odustanu od proeuropske orijentacije”, smatra Smilov.

Bugarska vlada je potpisala Istanbulsku konvenciju 2016. i jedna je od 40 zemalja koje su to učinile. Dosad ju je ratificiralo njih 28.

Među onima koje je još nisu ratificirale nalaze se i Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka, Grčka, Irska.

Komentiraj