Stogodišnja  tzv. Podgoričke skupštine, kada je na nasilan način proglašeno ujedinjenje Srbije i Crne Gore, obilježena je u srijedu navečer u Budvi unatoč protivljenju crnogorskih vlasti i zabranama, a s okupljanja je odaslana poruka o nepostojanju crnogorske nacije.

Srpsko nacionalno vijeće najavilo je da će godišnjicu obilježiti diljem Crne Gore unatoč zabrana u pojedinim mjestima i protivljenju crnogorskih vlasti i zabrani dolaska nekim srpskim intelektualcima koje je predvodio kontraverzni književnik Matija Bećković.

Proslavi u srijedu navečer u Budvi nazočilo je nekoliko stotina građana, a bili su  prisutni svi čelnici prosrpskog Demokratskog fronta i svećenici  Srpske pravoslavne crkve(SPS), a posebni gost bio je Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore i premijer zajedničke države u vrijeme Slobodana Miloševića.

Crnogorski premijer Duško Marković u više navrata upozorio je da je proslava takozvane Podgoričke skupštine provokacija i pokušaj stvaranja novih podjela, te da proslave tog i sličnih skupova nisu orijentacija službene Crne Gore.

Na budvanskom skupu dominirala je poruka o nepostojanju crnogorske nacije, a sudionici su poručivali da su “Crnogorci Srbi”, “važno je da se srpski narod ujedini”, “režim Mila Đukanovića (foto) bi će poražen” i “oslobodit ćemo srpsko more”-

Bulatović je kazao da je državno ujedinjenje Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca veliki datum “naše prošlosti”.

Protojerej Srpske pravoslavne crkve, Momčilo Krivokapić ustvrdio je da je “prije 100  godina, svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao da nije Crnogorac, a svaki je Crnogorac znao da je Srbin”.

Komentiraj