FaH

BUDUĆI PREMIJER: Svjetski mediji o novom mandataru Tihomiru Oreškoviću

Novi hrvatski mandatar podigao je prašinu u hrvatskim i u svjetskim medijima. Nestranački stručnjak koji je skoro preko noći dobio pozornost domaće javnosti u inozemnim medijima opisan je kao neočekivan potez navodi portal Index. Donosimo pregled osvrta na mandatara kojeg su usuglašavanjem odabrali MOST i HDZ-ova koalicija.

Bloomberg u svojem članku ističe Oreškovićevo farmaceutsko zaleđe i njegov karijerni put u Kanadi.

Također se dodaje kako odabir Oreškovića može biti prilika da se stimulira ekonomski rast Hrvatske, zemlje koja se od 2008. godine nalazi u nezavidnoj poziciji. Bloomberg piše kako MOST želi ojačati ekonomiju smanjujući utjecaj države na gospodarstvo te rezanjem zaposlenika u javnoj upravi.

 

The New York Times piše kako se hrvatski konzervativci, zajedno s malom pro-reformskom strankom, vraćaju na vlast u Hrvatskoj, i to sa skoro nepoznatim poslovnim čovjekom koji bi trebao voditi hrvatsku Vladu. Times ističe kako je MOST u postizbornim pregovorima odigrao  ulogu onoga tko odlučuje o vlasti. Navodi se i kako se Hrvatska nalazi u velikim ekonomskim problemima, s dugom od oko 90 posto BDP te s nezaposlenošću od oko 16 posto. Naglašavaju kako je Tihomir Orešković, financijski ekspert koji je radio u nekoliko farmaceutskih kompanija, politički praktički anoniman.

The Independent piše kako su Tomislav Karamarko i Božo Petrov za čelno mjesto Vlade odabrali člana nadzornog odbora Plive, Tihomira Oreškovića. Ističe kako su iz MOST-a i HDZ-a poručili da su Oreškovića kontaktirali prije nekoliko mjeseci kako bi mu ponudili mjesto na čelu Vlade. Navode i kako je Petrov potvrdio da je Oreškovića predložilo HDZ.

Nakon 45 dana pregovora , Tihomir Orešković je određen za novog hrvatskog premijera, piše Il Piccolo. U nastavku navodi kako izbori u Hrvatskoj nisu iznjedrili jasnog pobjednika, ali kako je naposlijetku ipak HDZ našao načina da se vrati na vlast nakon četiri godine u oporbi. Piccolo Oreškovića opisuje kao financijskog direktora farmaceutskog diva Teve te kao novo lice u hrvatskoj politici. Ističe se kako je ovo prvi put da će Hrvatska imati nepolitičkog premijera, bez stranačke iskaznice i koji nije izabran od strane parlamenta. Dodaju kako ga je Branko Roglić opisao kao “hrvatskog Marija Montija”.

Askanews navodi kako je koalicija koju su okupili hrvatski konzervativci odabrala tehničkog premijera i poslovnjaka Tihomira Oreškovića kao budućeg premijera. Ističe kako je Orešković karijeru izgradio u farmaceutskoj industriji te kako je financijski direktor farmaceutskog giganta izraelske Teve. Navode kako se konzervativni HDZ ovime vraća na vlast nakon četiri godine u opoziciji.

 

Sarajevsko Oslobođenje Tihomira Oreškovića opisuje kao stručnog i nestranačkog korporacijskog menadžera te prenosi do sada poznate detalje iz njegove profesionalne karijere. Ističe i Oreškovićevu prvu značajniju poruku o tome kako je “svjestan da Hrvatska nema stotinu dana za čekanje pa ih ni ne traži” te “kako samo očekuje potporu za provedbu nužnih reformi”. Oslobođenje piše i o tome kako je izbor nestranačkog i stručnog čovjeka za hrvatskog premijera podijelio analitičare. Dok dio smatra kako to može biti dobar smjer, pri čemu će učinkovitost hrvatske vlade ovisiti o njezinim članovima i međusobnim odnosima, drugi ističu kako je riječ Hrvatskoj nakon svega više ne trebaju izbori, jer se mandatara očigledno može birati i preko javnog natječaja.

 

Blic piše kako su ljudi iz poslovnog svijeta sa zadovoljstvom dočekali stručnog mandatara. Dodaje kako poslovni sektor od Oreškovića ima velika očekivanja te ističe kako će novi mandatar morati pokazati spremnost na teške i bolne poteze. Blic prenosi i Oreškovićevu božićnu poruku, u kojoj je mandatar poželio “Hrvatima u dijaspori i domovini sretan Božić, puno sreće i ljubavi” te “puno uspjeha” .

Komentiraj