Budimir Mihalić: “Najmlađi pacijent na intenzivnoj ima 23 godine, a hospitalizirana je i beba od mjesec dana”

Klinika za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u žarištu je borbe protiv epidemije već gotovo dvije godine. kapaciteti su popunjeni, a osjećaju tek mali predah. Popušta pritisak na hitni prijem, a dnevno hospitaliziraju 15-ak oboljelih od COVID-a. Infektologija Jelena Budimir Mihalić iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kazala je da je tek neznatno manji pritisak na hitni prijem, ali na odjelima su teški do izrazito teški pacijenti.

“To dovodi do potencijalnog prelijevanja u jedinice intenzivnog liječenja koja je u našoj ustanovi gotovo u potpunosti ispunjena, rekla je Jelena Budimir Mihalić u Dnevniku HRT-a.

Na odjelima za konzervativno, hladno liječenje, nalaze se osobe od 40-ak godina do 80-ak i više, no zabrinjava raspon dobi u jedinici intenzivnog liječenja. Najmlađi pacijent star je 23 godine.

“Hospitalizirano je troje i djece, najmlađe je staro mjesec dana, a priča ide iz pozitivne epidemiološke situacije kod kuće”, rekla je.

Boji se da će zdravstveni sustav još neko vrijeme morati nositi teret visokih brojeva proteklih dana tjedana.

Klinika će sudjelovati u pilot projektu Ministarstva zdravstva, testirat će i cijepljenje zdravstvene djelatnike.

Budimir Mihalić iznijela je primjer iz vlastitog iskustva, naglašavajući važnost treće doze cjepiva.

Kaže da joj je mlađe dijete školske dobi bilo bolesno, oko tri tjedna nakon prijema njene treće doze, a ona se testirala, PCR je bio negativan i nije imala simptoma.

Konačni rezultati o slučajevima omikronu u Hrvatskoj bit će poznati sutra iza 11 sati, a zatim slijedi službeno izvješće, potvrđeno je iz HZJZ-a za HRT.

Komentiraj