Bud Spencer, dobrodušni div, prije glumačke karijere bio je uspješan plivač

“Tata je otišao mirno u 18.15 sati. Nije se patio, njegova posljednja riječ bila je ‘Hvala.’ “, izjavio je sin velikog talijanskog glumca kada je umro 27. lipnja 2016. godine.

Spencer je karijeru prvotno započeo kao profesionalni plivač, a poznat je i kao prvi Talijan koji je otplivao 100 metara slobodnim stilom za manje od minute. Na Mediteranskim igrama 1951. osvojio je srebrnu medalju u istoj disciplini, a godinu kasnije sudjelovao je na Ljetnim olimpijskim igrama u Helsinkiju došavši čak do finala. Bavio se i vaterpolom, ali njegova je plivačka karijera naglo završila 1957. godine, kada se prebacio u glumačke vode. S Terenceom Hillom snimio je preko 20 filmova, uglavnom komedija, koje su bile jako popularne u Europi. Film kojim su se proslavili na američkom tržištu bio je spaghetti western “God forgives… I Don’t!”.

Posljednji zajednički film snimili su 1994. godine, a onda naprosto pali u zaborav. “Terence Hill i ja u Italiji jednostavno ne postojimo”, požalio se u posljednjih nekoliko godina, te nastavio: “Unatoč velikoj popularnosti koju smo imali među djecom i mladima nikad nismo dobili nagradu, niti bili pozvani na neki festival.” Tako mnogo iskustva i uspjeha, a opet i gorčine od velikana koji je cijeli svoj život posvetio filmu.

Pred kraj života Spencer se nažalost okušao i u politici. “U životu nisam bio samo tri stvari – baletan, džokej i političar. Budući da prva dva posla ne dolaze u obzir, bacit ću se u politiku”, rekao je 2005. kada se priključio Berlusconijevoj stranci Forza Italia. Njegovo priklanjanje Berlusconiju narušilo mu je ugled i mnogi su mu zamjerali tu epizodu.

Komentiraj