Bubnjar Azre Boris Leiner napunio 64 godine, sjeća se ‘kafkijanskog’ Novog Zagreba

Legendarni bubnjar grupe Azra Boris Leiner rođen je 28. siječnja 1957. godine. “Rođen sam u Čakovcu i počeo svirati obrade s bendom VIS Kanibali. Prvi bubanj mi je sastavljen bio od vatrogasnog, na kojem sam umjesto plastike imao teleću kožu, a bas-pedala je bila više mrtva, nego živa. Raspadao mi se bubanj, dok sam svirao, stalno sam ga morao vezivati sa špagom. Jer nije bilo nigdje ničega za kupiti.

Došao sam 1976. godine u Zagreb iz Čakovca, u vrijeme početka punka i new wavea u Londonu. Naselio sam se preko rijeke Save u Novom Zagrebu. Našoj sceni nije dugo trebalo da reagira, nastala je već 1978. godine. Upisao sam dizajn, prvo na Grafičkoj školi, a muzičare sam sreo u Trnskom među ljudima koji su išli na koncerte i svirali po garažama ili na klupicama svirali gitare. Akademiju i smjer kiparstvo sam upisao tek 1980. godine, da bih se spasio od odlaska u JNA i da bismo kao Azra mogli otići na jugoslavensku turneju.

Novi Zagreb, tada je sve izgledalo kafkijanski, novogradnje tzv. limenke su se ponavljale kao model iz kvarta u kvart, a oko njih bilo je blato, jer nisu još stigli podići drvorede. Tako je i Orson Welles završio u Zagrebu radi snimanja ‘Procesa’, jer je tražio dobru mizanscenu i preko fotki koje je imao na raspolaganju, došlo je do koprodukcije s Jadran filmom. Ali nama koji smo tamo živjeli, to je onako bez drveća i zelenila, izgledalo – scary.”

 

Komentiraj