Bubaš: “Svakodnevni rast oboljelih, manji je nego prijašnjih tjedana”

Specijalistica medicine rada HZJZ-a Marija Bubaš osvrnula se na najnovije brojke pozitivnih slučajeva u Hrvatskoj i naglasila kako slučajevi koji sada dolaze u bolnice, koronavirusom su se zarazile prije tri tjedna.

Također je naglasila kako svakodnevni rast oboljelih, manji nego prijašnjih tjedana.

“Udio hospitaliziranih u jednom tjednu u broju novozaraženih jednak je onome koji je bio cijelo vrijeme. Isti je udio i oboljelih na respiratorima”, rekla je za N1 televiziju i dodala kako je 135 pacijenata je na respiratoru.

“Ovo sada je rezultat broja onih koji su se zarazili prije tri, tri i pol tjedana. Računamo da je vrijeme inkubacije pet ili šest dana u prosjeku, pa da još nekoliko dana treba da (oboljeli) razvije kliničku sliku dotle da mu treba hospitalizacija”, objasnila je.

Bubaš je rekla da su se pacijenti koji sada pristižu u bolnice, u pravilu zarazili prije uvođenja najnovijih mjera koje su na snazi, kako je istaknula, “nekih desetak dana”.

Jesmo li na vrhuncu epidemije?

“Potencijalno smo sada na vrhuncu. Ali, pričekajmo pa ćemo vidjeti. Oprezno, polako”, odgovorila je.

Komentirala je potom predviđanje posljedice aktualnih trendova dr. Ivana Đikića, da će Hrvatska do kraja mjeseca imati ukupno oko 1500 umrlih od covida-19:

“Ne mogu to niti potvrditi niti opovrgnuti. Pričekajmo, pa ćemo vidjeti.”

Dodala je, međutim, kolika je smrtnost onih koji završe na respiratorima:

“Nekih 40 posto ima tako tešku kliničku sliku da premine.”

Komentiraj