BUBAŠ: “Nošenje maski u zatvorenom prostoru smanjuje prijenos zaraze za 30 posto”

 

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u četvrtak je u ‘Studiju 4’ HRT-a kazala da novija istraživanja pokazuju da nošenje maski u zatvorenom prostoru smanjuje prijenos zaraze za 30 posto.

“To je nova bolest o kojoj zapravo još učimo i ta nova istraživanja treba poštivati i u skladu s tim se treba ponašati”, rekla je Bubaš. Naglasila je i da porast oboljelih u Hrvatskoj sličan trendu rasta novooboljelih u svijetu. Smatra da ‘smo se dosta opustili i ostvarujemo bliske kontakte’.

Bubaš poruluje da trebamo biti civilizirano društvo i razmisliti što osobno možemo napraviti da ne prenosimo potencijalnu zarazu na druge, pa ako to znači nošenje maske – onda je treba i nositi.

“Isto tako, moramo imati povjerenja jedni prema drugima. Ne trebamo misliti loše o onima koji ne nose maske, jer postoje izuzeci za one okolnosti kada je osoba izuzeta od nošenja maske. Ne treba se toga bojati, ne treba takvu osobu stigmatizirati”, rekla je.

Bubaš je istaknula da se prati situacija jednako kao što se pratila i prije te se zato uvode maske – da se broj zaraženih osoba ne bi drastično povećavao. “Možda ih mi sada uvodimo na vrijeme, kada se neke druge mjere iscrpljene, a da se opet ne ide u neku veliku restrikciju. Vjerujem da je ipak lakše nositi masku nego ne moći otputovati iz svog grada u drugu županiju”, istaknula je.

Bubaš je iznijela i zanimljiv podatak: Filozofski fakultet proveo je istraživanje o štićenicima u domovima za starije, te su rezultati pokazali da oni misle kako se prema njima previše odnosi zaštitnički, te da oni nisu ništa manje sposobni živjeti i doprinositi zajednici i obitelji.

Bubaš je kazala da, ako netko teško proživljava situaciju s koronakrizom, to na njega ostavlja psihičke posljedice. Uvijek se, napominje, može obratiti na telefone za psihološku pomoć, ali kaže i kako za sada taj broj poziva nije bio velik.

Komentiraj