BUBAŠ: “Nije nemoguće očekivati da se zaraza širi i kod nas”

Nije nemoguće očekivati da se zaraza širi i u Hrvatskoj, jer smo “sustav spojenih posuda” sa susjednim zemljama, gdje je epidemiološka slika daleko lošija, kazala je večeras za RTL pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš.

“Prošli tjedan sam govorila da bismo mogli susresti i troznamenkasti broj. Pratimo evo već dva dana i ne bih dizala paniku. Živimo u vrijeme epidemije i u drugim zemljama oko nas je daleko lošija slika. S obzirom da smo sustav spojenih posuda nije nemoguće očekivati da se zaraza širi i kod nas, ali ne treba dizati paniku”, kazala je Bubaš.

Upitana kako će se nadzirati nove epidemiološke mjere na okupljanjima većim od sto ljudi, naročito na svadbama, odgovorila je kako “neće baš biti policajaca na svakoj svadbi”.

“Nemojmo samo govoriti o svadbama, ima tu okupljanja koja su možda i nepotrebna na neki način, odnosno kojih smo se mogli suzdržati od njihove organizacije, nisu to isključivo vjenčanja. Naravno da nismo na vjenčanjima naviknuti gledati pripadnike civilne zaštite ili djelatnike policije, ali treba shvatiti da oni rade svoj posao i da su tamo da provjere provode li se mjere. I neće se oni dugo zadržavati ako se sve mjere budu provodile”, kazala je.

Podsjetila je da su maske “sada propisane”, a “dosad smo govorili da je preporuka da se koriste naročito u zatvorenim prostorima”. “To je i dobra vježba za jesen. U svakom slučaju, zašto ne. Novija istraživanje govore da maske smanjuju prijenos zaraze”, kazala je, odbijajući odgovoriti hoće li se nenošenje kažnjavati.

Komentiraj