Bubaš: “Ne bih radila dan slučaj od dana sjećanja na žrtve Vukovara”

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u petak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala rekordni broj novozaraženih osoba u Hrvatskoj.

Rekla je da ju brojke ne iznenađuju, s obzirom na sve što se događa u drugim zemljama. “Očito je da nas ovakve brojke i njihov porast ne smiju iznenaditi, kada vidimo što se zbiva u drugim državama”, kazala je. Bubaš apelira na poslodavce da svoje radnike puštaju kući ako imaju simptome koronavirusa. Kaže da su imali takvih slučajeva.

“Ako će poslodavci i dalje inzistirati da se sastanci održavaju, da radnici ne idu kući, a imaju blage simptome, a ima takvih slučajeva. Apeliram da poslodavci ne traže od svojih radnika da rade, a imaju blage simptome”, istaknula je i dodala da je činjenica da da se u nekim velikim tvornicama u prethodnom valu dogodilo širenje covida-19 u kolektivu, pa su ponekad cijele smjene morale izaći. “Ali to su izolirani slučajevi, da se u velikim proizvodnim pogonima ignoriraju”, kazala je.

Smatra da nije nemoguć ni veliki porast novozaraženih. “Mislim da ništa nije nemoguće, kao ni da ćemo jednog dana imati 4.000 slučajeva. Ali ćemo pričekati da vidimo što će biti”, kaže i dodaje da je zdravstveni sustav postavljen tako da je fleksibilan, da može dati i pružiti ono što je potrebno od zdravstvene skrbi i zasad ne postoji sumnja u prekoračenje kapaciteta ili da se neće moći pružiti skrb covid bolesnicima, kao ni svima drugima.

Mjere je uvijek moguće postrožiti, kaže Bubaš, ali ne želi govoriti o “švedskom modelu” u Hrvatskoj. “Zašto bismo govorili o modelima – mi imamo svoja postupanja, građane, socijalne aspekte koji su različiti od Švedske”, rekla je.

Upitana o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje kaže: “Ne bih radila dan slučaj od dana sjećanja na žrtve Vukovara. Epidemiološki okvir je postavljen tako da odgovara ovom razdoblju. Pričekajmo do tada da vidimo kako će se sve razvijati. Mislim da je to dan koji zaslužuje pijetet i sjećanje na žrtve, ne možete ljude spriječiti da dođu odati počast”.

Komentiraj