‘Brzom prugom na sjeveru Hrvatske stvaram novi politički centar’

PIXSELL

‘Vjerujem da bi Andrej Plenković mogao izgubiti naredne izbore. Njegova će vlada padati u podršci jer nema vlade – čak i kad je najbolja – koja ne ide u minus. Koalicijski bazen im se osušio i HDZ je ostao sam na desnici. HNS im više ništa ne može donijeti osim negativne reputacije’, kaže varaždinski župan Radimir Čačić

Svaka budala zna potrošiti novac, to nije problem, smatra Radimir Čačić, jedan od najiskusnijih hrvatskih političara, implicirajući da je umjetnost stvoriti pare. Za njega se uvijek znalo da je vrlo vješt u tim stvarima. Da je financijski okretan.

Kad je prvi put bio na funkciji varaždinskog župana, od 2005. godine, uspio je modelom javno-privatnog partnerstva u kratkom roku izgraditi 34 škole i dvorane, tako da danas u njegovoj županiji, koja inače, kao i cijeli sjever Hrvatske, ima najnižu obrazovnu strukturu u državi, 94 posto škola radi u jednoj smjeni. Inače, jednosmjenskim funkcioniranjem može se pohvaliti samo 36 posto hrvatskih škola. Čačić velike mogućnosti sada vidi u europskim fondovima, odakle bi Hrvatska mogla povući skoro 11 milijardi eura. “Otvaraju se prilike kakvih nikad nije bilo. Ogromna nam sredstva stoje na raspolaganju. Ako imaš ideju i ako znaš raditi projekte, a ja to znam, onda lako dolaziš do novca”, kaže. U pola godine, koliko je proteklo otkako je ponovno na funkciji župana, Čačić je uspio, hvali se, iz europskih fondova u različitim formama pokrenuti i ugovoriti milijardu i 200 milijuna kuna, što je za županiju s godišnjim budžetom od sedamdesetak milijuna kuna pravi pothvat.

NACIONAL: Krenulo nas je? Premijer se u posljednje vrijeme hvali da nam raste sve što bi trebalo rasti: BDP, rejting, zaposlenost, apsorpcija europskih sredstava… Kako kao bivši privrednik i ministar s mnogo utakmica u nogama vidite ekonomsku situaciju Hrvatske?

Ništa nas nije krenulo. Ništa. Mi smo 2005. po BDP-u bili dva posto ispred deset tranzicijskih zemalja, lani smo bili 15 posto iza njih. Taj podatak sve govori…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj