Požar koji je u ponedjeljak popodne buknuo na vrhu brda Imber iznad Omiša u predvečernjim je satima stavljen pod kontrolu gasitelja, nakon što su helkipterom na požarište prevezeni vatrogasci i oprema koji saniraju područje zahvaćeno vatrenom stihijom.

Predsjednik omiškog DVD-a Petar Kovačić izjavio je Hini da je u gašenju požara sudjelovalo 30-tak vatrogasaca i desetak članova omiškog planinarskog društa te dva helikoptera i jedan air-tractor. Zračne gasiteljske snage prestale djelovati nakon što su helikopterom na požarište, koje je na 630 metara nadmorske visine, prevezeni vatrogasci i oprema koji saniraju oko pet hektara opožarenog područja, na kojem je vatra zahvatila nisko raslinje i borovu šumu.

Na prostoru Imbera iznad Omiša je nekoliko planinarskih objekata, osnosno kućica, ali vatrena ih stihija nije ugrozila, rekao je Kovačić.

Zračne snage u akcijama gašenja dva požara

Zračen snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u ponedjeljak su sudjelovale u gašenju dva požara sa četiri zrakoplova, izvijestio je MORH.

Prvi je požar buknuo u prijepodnevnim satima u Jakljanu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Njega je uspješno ugasio jedan Canadair koji se od 22. srpnja nalazi u Dubrovniku kako bi što ranije stigao na gašenje požara na jugu Hrvatske.

Oko 13 sati, tijekom izviđanja Airtractora, uočen je požar u blizini Omiša, koji je u kratkom vremenu stavljen pod nadzor. Na ovom požarištu potporu u prijevozu zemaljskih vatrogasaca i njihove opreme pružala je i letačka posada helikoptera Mi-8 MTV.

“U zadnjih pet dana imali smo 13 protupožarnih izviđanja na kojima je uočeno devet požara koji su ugašeni sa nekoliko vodenih bombi ili uz dolazak dodatnih snaga ako je bilo potrebe. Time smo zaustavili mogućnost izbijanja velikih požara na više lokacija, smanjena je opožarena površina, a ostvarena je efikasnost i ekonomičnost po svim elementima uporabe zračnih snaga”, rekao je zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković.

Komentiraj