Bryan Ferry slavi 75. rođendan

Bivši pjevač grupe Roxy Music, a danas solist i strastveni zaljubljenik u horoskop, Britanac Bryan Ferry rođen je 26. rujna 1945. godine u znaku Vage, sa podznakom u Škorpijonu. Odrastao je u radničkoj obitelji  u Washingtonu, okrug Durham, u Velikoj Britaniji. Iako je njegov otac Fred Ferry imao farmu ponija, Brian se vrlo brzo opredijelio za umjetnost. “Prva sjećanja na djetinjstvo vežu me za vrt iza kuće, u kojoj je otac gajio golubove”.

Njegovu glazbu karakterizira originalna vokalna boja koja se prepliće sa elegancijom. Ona je spoj Sinatrine uzvišenosti, Gainsbourgove karizme i intenzivnosti Johnnieja Raya. Brain ima i specifično kretanje po sceni i izvođenje koje je uvijek ultramoderno i prefinjeno.

Glazbom se počeo baviti tijekom akademskih dana, odmah nakon što je, u svom okrugu, završio prestižni “Washington School”. Studirajući primjenjenu umjetnost na “Royal College of Art” u Londonu, počeo je skladati pjesme koje su se našle na albumu grupe Roxy Music čije članove je sam počeo okupljati, ali i osmišljavati kompletan vizuelni identitet benda. Brinuo je i o stajlingu članova.

Priznao je od čega jedino strahuje: ” Bojim se samo usamljenosti i nikada ne bih volio suočiti s njom. Kada sam 2000. godine putovao za Zanzibar, avion u kojem sam bio umalo se nije srušio iznad Afrike. Iako sam bio blizu smrti, nisam se baš mnogo uplašio”.

Komentiraj