Međunarodna zračna luka u Bruxellesu trebala bi se djelomice ponovno otvoriti za promet u nedjelju, dvanaest dana nakon smrtonosnih terorističkih napada u belgijskoj prijestolnici, najavio je u subotu operater.

“Od nedjelje Brussels Airport treba biti djelomično operativan. Još danas trebamo dobiti službenu dopuštenje za rad”, rekao je generalni direktor tvrtke Arnaud Feist.

Prva tri leta najavljena u nedjelju iz zračne luke  bit će letovi kompanije Brussels Airlines za grčku prijestolnicu Atenu, za grad Faro u Portugalu i talijanski Torino.

“To je simbolično”, rekao je Feist na konferenciji za novinare i naglasio da je to “znak nade” i “spremnosti da ne pokleknemo”.

Terminal odlazaka bio je poprište dva samoubilačka napada 22. ožujka, nakon čega je slijedio napad u podzemnoj željeznici u Bruxellesu pri čemu su ubijene 32 osobe.

Privremena infrastruktura uspostavljena nakon napada omogućit će da zračna luka radi s 20 posto redovitih kapaciteta primajući 800 putnika na sat, a za nekoliko dana trebala bi vratiti punu operativnost, rekao je Feist.

Posebne dodatne sigurnosne mjere ugovorene su na zahtjev policijskih sindikata. Samo putnici koji imaju karte i identifikacijske isprave imat će pravo ulaska u privremenu zonu za prijavu putnika, a njihova će se prtljaga ‘skenirati’ prije samog ulaska.

Do zračne luke moći će se doći samo osobnim vozilom ili taksijem, ali ne i sredstvima javnog prijevoza.

Komentiraj