BRUXELLES Ruža Tomašić protiv Ovršnog zakona

HINA/ Mladen VOLARIÆ/ ua

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić kritizirala je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta Ovršni zakon koji je na snazi u Hrvatskoj i zatražila od Europske komisije očitovanje je li takav zakon u skladu s europskom pravnom stečevinom, priopćio je ured zastupnice Tomašić.

Govoreći o hrvatskom Ovršnom zakonu, Tomašić je istaknula je da se već dugo građani Hrvatske bune protiv zakona koji je, u trenutnom obliku, legalizirana pljačka običnog čovjeka. Na izborima su većinom birali stranke koje su obećavale izmjenu zakona, ali od svega nije bilo ništa zbog očite sprege politike s moćnim interesnim skupinama koje stoje iza takvog zakona i na njemu se bogate.

“Sud Europske unije utvrdio je kako se hrvatski javni bilježnici, kad postupaju u ovršnim postupcima na temelju tzv. vjerodostojne isprave, ne mogu smatrati ‘sudom’ pri primjeni Uredbe o europskom nalogu za izvršenje i Uredbe o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima”, naglasila je Tomašić.

To znači da se takvim postupcima hrvatskih javnih bilježnika ne može ovršiti nikoga u Europskoj uniji, osim Hrvate. Tomašić ističe kako je riječ o očitoj diskriminaciji te je od Komisije zatražila očitovanje je li takav zakon u skladu s europskom pravnom stečevinom.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]