Zeljko Lukunic/PIXSELL

BRUXELLES Krstičević izvijestio kolege iz NATO-a o povećanju obrambenog proračuna

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević upoznao je u srijedu u Bruxellesu svoje kolege iz NATO-a o povećanju izdvajanja za obranu u ovogodišnjem proračunu na sastanku na kojem je američki ministar obrane James Mattis pozvao sve saveznike da povećaju vojne proračune ako ne žele da Sjedinjene Države smanje svoj angažman.

“Izvijestio samo svoje kolege da je ova hrvatska vlada napravila ogroman korak, da smo povećali obrambeni proračun za devet posto. To je za nas velika odluka. Nadam se i vjerujem da će hrvatska vlada i u narednim godinama povećavati obrambeni proračun jer smatramo da ulaganje u obranu predstavlja ulaganje u našu sigurnost i prosperitet svih država članica”, rekao je Krstičević, koji sudjeluje na dvodnevnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a.
Novi američki ministar obrane Mattis pozvao je sve saveznike da više izdvajaju za obranu.
“Amerika će poštovati svoje obveze, ali ako vaše države ne žele da Amerika smanji svoj angažman u NATO-u, svaka prijestolnica mora pokazati veću potporu našoj zajedničkoj obrani”, rekao je Mattis na zatvorenom sastanku, prema pripremljenim bilješkama s kojima su upoznati novinari.
“Amerika se ne može brinuti za budućnost vaše djece više nego što se vi brinete”, dodao je Mattis. “Dužan sam vam jasno reći o političkoj realnosti u Sjedinjenim Državama i prenijeti zahtjeve naših građana o ravnopranom doprinosu”, rekao je američki ministar obrane.
Saveznici su 2014. godine zacrtali cilj da u sljedećih deset godina podignu izdvajanje za obranu na 2 posto BDP-a, a trenutačno samo pet od 28 zemalja članica (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija i Poljska) troše najmanje 2 posto svog BDP-a na obranu. Nakon šest godina uzastopnog smanjivanja obrambenog proračuna, u hrvatskom ovogodišnjem proračunu planirano je povećenja izdvajanja za obranu koje bi trebao iznositi 1,23 posto BDP-a.
S dolaskom nove američke administracije zahtjevi za većim izdvajanjem za obranu postali su intenzivniji.
Ministar Krstičević je rekao da je razgovorao s novim američkim ministrom obrane.
“Pozdravio sam ministra Mattisa i čestitao mu. Vi znate da je on umirovljeni general, a ja samo isto završio ratnu školu američke vojske. Srdačno smo se pozdravili i razgovarali. Mislim da će biti prilike da što skorije i formalnije razgovaramo s generalom Mattisom u interesu i Hrvatske i Sjedinjenih Država. SAD je za nas strateški partner u području obrane i sigurnosti i vrlo je bitna ta komunikacija na ministarskoj razini”, rekao je Krstičević, dodajući da mu je ministar Mattis rekao kako iznimno cijeni Hrvatsku vojsku.
Glavna tema sastanka, osim vojnih proračuna, bila je borba protiv terorizma i uloga NATO-a u tome. Ministri su se dogovorili o uspostavi regionalnog središta u zapovjedništvu Saveza u Napulju, koji bi prikupljao i analizirao informacije o kriznim žarištima u sjevernoj Africi i Bliskom istoku.
“Što se tiče borbe protiv terorizma, svi smo se složili u raspravama da NATO može i mora učiniti više posebno u pogledu prikupljanja i analize podataka, tako da smo dogovorili formiranje regionalnog središta za analizu svih podataka povezanih s terorističkim prijetnjama”, rekao je Krstičević.

Komentiraj