epa

BRUXELLES Iznimne mjere sigurnosti zbog NATO-a i nogometa

Belgijska prijestolnica Bruxelles od utorka navečer postaje poprište najveće sigurnosne operacije u posljednjih nekoliko godina zbog sastanka na vrhu šefova država ili vlada zemalja članica NATO-a i polufinalne utakmice na svjetskom nogometnom prvenstvu između Belgije i Francuske.

Oko 2400 policajaca i tisuću vojnika angažirano je u sigurnosnoj operaciji koja se pripremala posljednjih nekoliko mjeseci.
Summit NATO-a počinje u srijedu a pojačane mjere sigurnosti bit će na snazi već od utorka navečer kada se igra utakmica Belgija-Francuska, koja će se gledati po barovima diljem grada.
U grad dolazi 55 izaslanstva i 29 šefova država ili vlada.
Brojne sigurnosne snage bit će raspoređene na više mjesta u gradu, u prvom redu oko novog sjedišta NATO-a u četvrti Evere, oko veleposlanstva Sjedinjenih Država, kraljevske palače, hotela u kojemu će odsjesti delegacije,  oko europskih institucija te oko muzeja umjetnosti i povijesti u parku Cinquantenaire, u neposrednoj blizini europskih institucija, gdje će se u srijedu navečer organiziratit svečana večera za sudionike summita NATO-a.
Policija preporučuje građanima da svoje automobile ostave kod kuće jer će brojne ulice i tuneli biti zatvoreni za promet. Promet će dodatno biti otežan i zbog štrajka belgijskih željeznica.
U pojedinim dijelovima grada tijekom cijelog svjetskog prvenstva u nogometu nije bilo dopušteno postavljanje velikih ekrana za gledanje utakmica na otvorenim, a vlasnici kafića ne smiju okrenuti televizore na prozoru prema vani kako bi se spriječila spontatna okupljanja. U utorak navečer se očekuju još strože mjere.
Da stvar za policiju bude još kompliciranija osim utakmice, summita i štrajka željeznica, najavljene su i demonstracije protiv NATO-a u srijedu navečer na trgu Schuman, nedaleko od muzeja gdje se održava svečana večera. Policija se pribojava mogućnosti da se na skup odazove veći broj anarhista. Uz to, u srijedu se slavi dan regije Flandrije.

Komentiraj