BRUXELLES Grad zamro, europske zračne luke otkazale letove za europsku prijestolnicu

EPA/OLIVIER HOSLET

Višestruke eksplozije s više od 20 žrtava u utorak u Bruxellesu zaustavile su cjelokupan javni promet u europskoj prijestolnici, a krizni je stožer pozvao stanovnike neka ne izlaze, dok europske zračne luke prihvaćaju letove preusmjerene iz Bruxellesa i otkazuju letove za to odredište.

“Ne izlazite, ostanite na svojim mjestima”, pozvao je belgijski krizni stožer stanovištvo Bruxellesa nakon eksplozija  u zračnoj luci i na postajama poduzemnici u kojima su, prema još nepotvrđenim podacima, poginule 23 osobe, a brojni su ranjeni.

Europska komisija pozvala je svoje osoblje da ne izlazi iz kuća ili ureda.

Srce Europske unije zamrlo je, stao je cjelokupan javni prijevoz, tramvajski, željeznički, autobusni, podzemne željeznice, zatvoreni su tuneli, a u prekidu su i pokretne mreže.

Prekinut je i promet vlaka Eurostar koji Bruxelles povezuje s Velikom Britanijom, javljaju agencije.

 

  • Europske zračne luke prihvaćaju letove preusmjerene iz Bruxellesa i otkazuju sve letove za taj grad te jačaju mjere sigurnsoti.

 

“Preventivne i sigurnosne mjere trenutno se uspostavljaju na svakom od osam terminala u zračnoj luci i na dva kolodvora, uz kontrolu vlakova iz pravca Bruxellesa i mobilizaciju ekipa s policijskim psima”, objavile su nadležne službe pariške zračne luke Roissy-Charles-de-Gaulle.

Londonska zračna luka Gatwick uvela je također pojačane mjere sigurnosti nakon eksplozija u međunarodnoj zračnoj luci Bruxellesa.

“Sigurnost putnika i zaposlenika Gatwicka apsolutan je prioritet zračne luke. Zbog strašnih događaja u Bruxellesu, povećali smo sigurnosnu prisutnost i patrole u zračnoj luci”, izjavio je glasnogovornik Gatwicka.

Britanski premijer David Cameron najavio je na Twitteru hitan sastanak povezan s eksplozijama “kasnije tijekom jutra”.

 

  • Pojačane mjere sigurnosti uvedene su i u jednoj od najvećih zračnih luka u Europi – Frankurtu, objavila je njemačka savezna policija.

 

“Što se tiče ostalih njemačkih zračnih luka, ne mogu dati nikakvu drugu izjavu, u fazi smo procjene”, izjavila je glasnogovornica policije.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova također podiglo je razinu sigurnosti u talijanskim zračnim lukama.

I u nizozemskim zračnim lukama pojačane su mjere sigurnosti.

“Iz opreza poduzimamo dodatne mjere”, objavila je televizijska postaja NCTV na internetu. “To znači dodatne ophodnje žandarmerije na Schipholu (Amsterdam), u Rotterdamu i Eindhovenu”.

Grčki avioprijevoznik Aegean Airlines otkazao je sve letove u i iz Bruxellesa.

Komentiraj