Josip Regović i Ljubo Zdjelarević / Kinoteka

Brutalni navijački okršaji kao uvod u rat

 

Prošlog ponedjeljka u Beogradu je snimljena zadnja scena novog filma redatelja Igora Šeregija radnog naslova “ZG80”, a ekipa Nacionala posjetila je filmsku ekipu tjedan dana prije toga u Zagrebu. Ispred ulaza na južnu tribinu zagrebačkog stadiona Maksimir prisustvovali smo snimanju dviju scena dolaska navijačke skupine Bad Blue Boys u Beograd, na posljednji derbi između nogometnih klubova Crvene Zvezde i Dinama prije velikih maksimirskih nereda. No film se ne bavi konkretnom utakmicom, nego je scenariste Roberta Cukina i Ivu Balenovića inspiriralo razdoblje između 1989. i 1990. U filmu se spominju četiri navijačke skupine, Grobari, Torcida, Delije i Bad Blue Boysi koji su u centru priče: u situaciji u kojoj je jasno da slijedi raspad Jugoslavije, oni odlaze na gostovanje u Beograd i film uvelike oblikuje susret s navijačkom skupinom Delijama.

[quote_box_center]

  • Zlatkec, lik Zdravka Mamića kojeg glumi Mario Petreković, pojavit će se u samo nekoliko scena, u jednoj prodaje stiropor, ali on se navodno za Dinamo i tukao
  • Stvarni likovi više nisu živi . Žutog je uništio alkohol, isto kao i Bubu, Iću Purgera dokrajčila je droga. Ali bilo je među navijačima i intelektualaca i cura

[/quote_box_center]

Hrvatski film u posljednje vrijeme bavi se nogometnom tematikom. U filmu “Ti mene nosiš” redateljica Ivona Juka u jednom dijelu tematizira Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika Dinama. U filmu “ZG80″ pojavljuje se lik Zlatkeca, inspiriran mladim Zdravkom Mamićem, a glumi ga Mario Petreković. On bi se trebao pojaviti u samo nekoliko scena, a navodno u jednoj prodaje stiropor. Više puta Mamić je u medijima pričao o tome kako je nekada davno prodavao navijačima stiropor kao sjedalice na tribinama. Dio ekipe koji je išao krajem 80-ih na utakmice, tvrdi i da se tukao za Dinamo. Lik inspiriran Mamićem trebao bi se pojaviti u brojnim humorističnim scenama koje se uglavnom vežu uz već nekoliko poznatih likova iz filma “Metastaze” redatelja

Branka Schmidta i novih likova inspiriranih stvarnim navijačima Dinama poput Bube, Žutog i Iće Purgera. Film ima težinu zbog njih i zbog povijesnih konotacija radnje koja se događa prije početka rata u Jugoslaviji.

DIJELOVE SCENARIJA S TIM LIKOVIMA NAVIJAČA scenarist Robert Cukina, i sam bivši navijač, napisao je prije prikazivanja filma “Metastaze”. “Film me se dojmio, ali mi je nešto nedostajalo. Zaključio sam da se likovi Krpe, Kize i Deje uklapaju u moju priču inspiriranu stvarnim likovima. I fiktivni i stvarni likovi živjeli su na margini”, priča Cukina. Nazvao je Balenovića i pitao ga smije li “posuditi” njegove likove i vratiti njihovu priču “unatrag”, u vrijeme kada je započeo njihov navijački život. Balenoviću se, kaže, svidio njegov scenarij i pristao je na suradnju. Na scenariju su zajedno intenzivno radili oko dvije godine, a kasnije je više puta dorađivan. “Moja prva verzija bila je žešća, ali smo se bojali da neće proći na natječaju HAVC-a. Bojali smo se da ne bi ispalo da promičemo huliganizam. Stoga smo ubacili dozu humora. Ti likovi uistinu su bili smiješni. Radili su izgrede. Bila im je furka potući se, napraviti neki nered, otići na policiju pa izaći do idućeg incidenta”, kaže Cukina.

Stvarni likovi više nisu živi. Žuti se, kaže, ubio, uništio ga je alkohol, isto kao i Bubu. Iću Purgera dokrajčila je droga. Cukina se družio sa Žutim i išli su u istu osnovnu školu. “S njim me vežu razne anegdote. Ima jedna kada je trebao upisati srednju školu. Kako je bio stariji od našeg zajedničkog prijatelja kojeg je smatrao najboljim, pauzirao je godinu dana kako bi zajedno upisali srednju građevinsku školu. Odmah su drugog dana izbačeni zbog pijanstva”, kaže Cukina. O Bubi kruži stotinu anegdota, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji pa i cijeloj regiji. “Jednom su Bubu uhvatili Grobari i odveli ga na groblje da poljubi spomenik Dragana Mancea, centarfora koji je trebao prijeći u Dinamo, ali je te godine poginuo. Rekli su mu ‘Poljubi ga ili ćemo te prebiti!’ On se popišao na grob. Naravno da su ga istukli na mrtvo ime, ali su ga zato cijenili i mogao je otići na njihovu tribinu.

Dobio je naziv ‘Buba, ludak sa severa”’, tvrdi scenarist Cukina i dodaje da su Buba i Ićo Purger dali ime Dinamovoj navijačkoj skupini. Prisjeća se da je 1986. u zagrebačkoj Ilici, u kinu “Kozara”, igrao film “Bad Boys” sa Seanom Pennom. Oni su, kaže, samo nadodali pridjev “blue” i tako je nastao naziv Bad Blue Boys. Bile su to legende navijanja na tada ispunjenim tribinama. Torcida i BBB-i tada su bili zajedno, a imali su, kaže, jednog zajedničkog prijatelja – Srbe. Ipak, između tih dviju navijačkih skupina u njegovu scenariju dolazi do trzavica. Osim Bube, Žutog i Iće Purgera, bili su tada u Boysima aktivni, nabraja, i Dugi, Branko, Sarma, dečki s Kozjaka, iz Martićeve ulice, iz zagrebačkog kvarta Dubrava. Neki od tih prvih Boysa su statisti u filmu. “Prepoznat će se u filmu mnogi likovi s tribine. Spajao sam tri, četiri lika odjednom. Lik Filipa sam, primjerice, stavio da bih pokazao da se nisu svi navijači odali alkoholu ili drogi. Bilo je tu i intelektualaca, čak i cura”, kaže Cukina.

GLUMAC RENE BITORAJAC PRATIO JE RAZVOJ SCENARIJA. Neki su dijelovi oko njegove uloge Krpe izbačeni, poput zaljubljivanja u Bosanku Selmu. Ali ostalo je da Krpa u priči ima 20-ak godina i da je vođa navijača Dinama. “Nema bradu, nema tetovažu i još nema PTSP. Ostalo je isto. I u ovom filmu moj lik ravnopravan je s ostalima. Samo što sam ovoga puta u društvu puno mlađih, ali ništa manje talentiranih glumaca”, kaže Bitorajac koji se za uogu i fizički pripremao. Morao je smršavjeti, doduše, ne drastično. “Kako mi je uloga poznata, drugih priprema nije bilo. Na odnosima i karakterima likova radili smo svi na probama prije filma”, otkriva poznati glumac koji je ulogu Krpe opet prihvatio iz više razloga. “Tu ulogu od prije doživljavam kao svoju. Radnja filma je vrlo dinamična, a scenarij dobro izbalansiran, sa žestokim, napetim, ali i zabavnim dijelovima. Film će zasigurno zaintrigirati mlađu i srednju generaciju. Kakav god ispadne, a to ne ovisi samo o glumcima, bit će sve samo ne dosadan”, kaže Bitorajac koji navija za Dinamo, nikada nije bio zaluđen navijanjem, ali jako voli gledati utakmice – još od 1981. kada je prvi put došao na stadion. “Tada su neki ljudi živjeli za nogomet, navijanje i gostovanja. Oni su danas malo stariji, ali još uvijek su im sjećanja na te dane glavna preokupacija. To je priča o njima”, kaže Bitorajac. Filip Detelić glumi Bubu, Mijo Jurišić Iću, a Domagoj Mrkonjić Žutog. Svi glumci su sami podosta istraživali o tim stvarnim likovima. Naslušali su se, kažu, svakakvih priča.

“Buba je legendarni navijač Dinama. Svi ga znaju, ne samo tu kod nas. Ima jedna scena gdje u TV intervjuu kaže: ‘Ločem i delam pizdarije.’ To ukratko opisuje kakav je bio”, kaže Detelić. Za lik Žutog, Mrkonjić koji do snimanja ovog filma nije 13 godina bio na utakmici, pripremao se s Kohortom, navijačkom skupinom nogometnog kluba Osijek. “Shvatiš da su navijači 12. igrač nekog kluba. Onaj trenutak kada se igrači nakon tekme zahvale navijačima, gotovo da je poetičan. To im je hvala za asistenciju, za gol, za navijanje”, kaže Mrkonjić koji je saznao i da je u povijesti Boysa bilo nekoliko Žutih. “Maltene svaka generacija ima svojeg Žutog pa se i ja trudim da ostanem zapamćen. Nadam se da ću glumom opravdati svoj lik”, kaže Mrkonjić.

SVOG LIKA IĆU PURGERA, koji je navijao i za Hajduk i za Dinamo, splitski glumac Mijo Jurišić gledao je na YouTubeu, u popularnim videima poput onog “Torcidaš u Beogradu”. “Ići je bilo najvažnije ostvariti bratstvo i jedinstvo u tim povijesnim kontekstima. Brisao je granice između sjevera i juga. Mislim da je bio pionir u tome i da je to dobro radio”, kaže Jurišić.

Za razliku od tih triju likova kojima su tuče bile svakodnevica, Filip, kojeg glumi Matija Kačan, u filmu ide prvi put na utakmicu, nogometni je geek i ne zna se tući. “On je njihov prijatelj, znaju se od djetinjstva s kvarta, ali on ide na fakultet, ima stabilnu vezu i obožava nogomet. Odlučio je da će otići na utakmicu s dečkima, krenuo i umro od straha. Kako će doći do kraja, izgurati film, to ćemo vidjeti”, kaže Kačan kojem je najteže bilo prikazati lik kao inteligentnog mladića koji se dobro snalazi u raznim situacijama, koji je preplašen, ali ne smije ispasti “papak”. Prije početka snimanja družio se i s navijačima iz kvarta i zaključio da ih mediji i svi kojima to odgovara, pretjerano prikazuju kao huligane. “Ti dečki vole izaći, popiti, često se zezaju i svatko svakog provocira. Ima nešto lijepo u toj fazi odrastanja”, kaže Kačan.

U ekipi se nalazi i Dejo koji se pojavljuje i u filmu “Metastaze”. U ovom filmu se iz Beograda s roditeljima preselio u Zagreb. Odrastao je u kvartu i družio se s navijačima Dinama te je postao jedan od njih. Deju glumi srpski glumac Marko Janketić. “Kao glumcu izazov mi je što se kroz lik bavim jednim društvenim aspektom tog vremena, u kojem je, s jedne strane, u grupi vladala nacionalistička atmosfera, a s druge strane, bio je prihvaćen među ljudima koji su se borili protiv nečega čemu je on izvorno pripadao”, kaže Janketić koji je već glumio navijače. U filmu “Šišanje” glumio je Radovca, jednog od stotinu ultra desnih srpskih navijača. U filmu “The box” glumio je navijača Crvene Zvezde, a u stvarnosti je navijač Partizana.

Glumac Marko Cindrić obožava nogomet, navija za Dinamo, ali nije Boys. Njegov lik Kizo iz “Metastaza” je, pak, hard core Boys, jedan od članova slavne ekipe kojem su škvadra i putovanja bili sve. Kod Kize mu se sviđa, kaže, što ima “čelična muda”, vjeruje u Dinamo i Hrvatsku, ali i u borbu protiv sistema te ne poštuje pravila.

Igor Hamer glumi Roka, vođu zagrebačke Torcide. On je purger koji navija za Hajduk. Za tu ulogu Hamer se nije morao puno pripremati jer je odrastao s navijačima iz tog razdoblja. Bio je kao 15-godišnjak na utakmici između Dinama i Crvene Zvezde 13. svibnja 1991., kada su izbili veliki neredi. “Starci su otišli na more, a ja na tekmu. Pokupio sam se doma kada se počeli neredi”, kaže Hamer. Bilo je to jedino razdoblje u kojem su Armada, Kohorta, Torcida i BBB-i nastupali zajedno kada se igralo protiv srpskih klubova. Na derbijima Dinama i Hajduka nije bilo nereda kao danas, kaže.

FILM JE PRODUCIRALA produkcijska kuća Kinoteka. Kako su u filmu glavni navijači istovremeno i nositelji priče, za sve uloge rađen je ozbiljan kasting, čak godinu dana prije početka snimanja. U filmu je sudjelovalo i nekoliko stotina statista. Neki simpatizeri i navijači Dinama sami su se javljali e-mailovima i SMS porukama. Oni se u nekim scenama pojavljuju iza glavnih junaka. No u filmu nisu zajedno glumile navijačke skupine različitih klubova.

REDATELJ IGOR ŠEREGI prihvatio je poziv iz Kinoteke da režira film. Šeregi je cijelog života živio preko puta stadiona na Maksimiru, ali nikada nije bio navijač, iako je išao, kaže, na sve utakmice. “Mislim da se gledatelji trebaju vratiti na tribine i da se nešto mora popraviti jer generacije klinaca odrastaju, a ne razumiju koliki je kult Dinama”, kaže Šeregi i dodaje da “njegovi navijači” iz 80-ih imaju vrlo malo zajedničkog s današnjima. Dobar dio pravih navijača Dinama pobunio se da su u filmu “Metastaze” prikazani previše negativno. “Taj film je kamilica u odnosu na ono što ćemo mi prikazati. Mi češće pobjegnemo humoru, ali scene tučnjave su puno brutalnije i ima ih više. Navijači su vrlo negativno prikazani, ali vam nakon nekog vremena zbog sjajnih glumaca postanu simpatični”, kaže Šeregi. Radeći film po tuđem scenariju, kaže da je htio objektivno sagledati problem. “Nisu mi se isprve svidjeli tema i pristup likovima, ali sam insistirao na tome da Bitorajac ponovi svoju ulogu Krpe, to me jako zanimalo”, kaže Šeregi koji Bitorajca poznaje još od rada na seriji “Bitange i princeze”. Angažirao ga je i na svom filmu “Poklon predsjednika Nixona” i kaže da mu je najdraži filmski suradnik. “Jako je kritičan i posvećen onome što radi pa vas tjera da i vi budete takvi, a i svi ostali u ekipi. Neprestano preispituje scenarij i motive svog lika, što je nešto na što se morate osloniti da svi glumci rade”, smatra Šeregi koji je poznat po kratkim filmovima. Za kratkometražni film “Životinjsko carstvo” osvojio je nagradu na Festivalu mediteranskog filma u Splitu. Ovo mu je prvi dugometražni film. “Nažalost, do velikog dijela javnosti dolaze samo dugometražni filmovi. Osim što se duže rade i spremaju, postoji taj uteg očekivanja vezan uz njih”, kaže Šeregi i tvrdi da očekuje, kao i svaki put, da će film zabaviti ljude. Kratko je radio i na HRT-ovoj seriji “Crno-bijeli svijet” i nakon reakcija shvatio je, kaže, da nikada ne možete ispuniti očekivanja ljudi koji su živjeli u nekom razdoblju .

Početak prikazivanja filma radnog naslova “ZG80” očekuje se u prosincu ove godine, a konačno ime još nije definirano. Producenti iz Kinoteke rekli su da je riječ o debitantskom filmu nastalom prvenstveno uz podršku HAVC-a, budžet iznosi 3,2 milijuna kuna, a imaju i komercijalne sponzore. Podržao ih je, kažu, i GNK Dinamo tako što je ustupio prostorije kluba za snimanje. “Producirati tako zahtjevan projekt, sniman u dvije države, sa sedamdeset i četiri govorne uloge, bio je zaista zahtjevan pothvat”, kazali su iz Kinoteke.

Komentiraj