Brutalne ozljede: Dvogodišnjoj curici zgnječena glava nakon što je iz udomiteljske obitelji vraćena biološkim roditeljima

Zagrebačka Klaićeva bolnica u srijedu je zaprimila dvogodišnju djevojčicu koja ima teško nagnječenje mozga i cijele glave. Na njenoj koži se jasno vide tragovi gnječenja. Ozljede su, poručili su iz bolnice brutalne i zastrašujuće, a djetetovo tijelo puno je i starih modrica i prijašnjih ozljeda. Djevojčica je trenutno na intenzivnoj, priključeno na respirator, a liječnici kažu da su šanse da preživi vrlo male.

Nesretna djevojčica je iz okolice Nove Gradiške. U srijedu ujutro je dovezena u Opću bolnicu Nova Gradiška, odakle je prebačena u Zagreb, u Klaićevu. U tom trenutku bila je u komi, a stanje joj se pogoršava.

Osim stravičnih ozljeda, za koje liječnici kažu da bi mogle biti kombinacija padova i premlaćivanja, djevojčica po cijelom tijelu ima šugu, odnosno, svrab, koji nije liječen. Cijeli trbuščić je izgrebla od velikog svrbeža, što znači da je živjela u jako lošim higijenskim uvjetima.

Ravnatelj dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić rekao je da je tijekom srijede zaprimljeno dijete, 2,5 godine, iz Opće bolnice Nova Gradiška i da je smještena u Jedinicu intenzivnog liječenja

“S obzirom na prirodu i težinu ozljeda vitalno je ugroženo, zbog ozljeda nastalih uslijed još neutvrđenih okolnosti. Zbog teških kraniocerebralnih ozljeda nakon dodatne dijagnostičke obrade učinjen je neophodan kirurški zahvat. Dijete je na mehaničkoj ventilaciji uz analgosedaciju, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija i dijagnostičko praćenje i vitalno je ugroženo”, rekao je ravnatelj Klaićeve Goran Roić.

“Šokirani smo i zgroženi. Ovako nešto nikad nismo vidjeli u našoj bolnici”, reklo je osoblje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, pišu 24sata.

Policija istražuje slučaj

Osim što su zgroženi zbog djetetova stanja, liječnici ne mogu shvatiti mehanizam ozljeda. Nije im jasno što se dogodilo. Sumnjaju da je dijete premlaćeno i da su ozljede posljedice toga i, možda, pada.

Novinari su kontaktirali i ravnatelja OB-a Nova Gradiška dr. Josipa Kolodzieja koji je rekao da je dijete u bolnicu donijela majka, a pritom je rekla da je palo i ozlijedilo se.

“Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je i po cijelom tijelu. Nakon što smo pružili prvu pomoć, zbog tih teških ozljeda glave i mozga odlučili smo dijete prebaciti u Klaićevu bolnicu u Zagreb. Ovaj slučaj prijavili smo policiji”, rekao je dr. Josip Kolodziej.

U policiji su potvrdili da istražuju slučaj.

“Upoznati smo sa slučajem, no u ovom trenutku ne možemo ništa reći o tome kako su ozljede djeteta nastale. U tijeku je krim istraživanje koje bi trebalo dati odgovor na to je li netko ozlijedio dijete i na koji način”, rekao je Damir Brezić, službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

Centar vratio dijete biološkoj obitelji

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.

“Razlog udomljavanja bili su nepovoljni uvjeti kod obitelji, a i bolest djeteta. Navodno je riječ o autoagresivnosti djeteta. U obitelji ima još dvoje djece, razlika je po godinu dana. Kako su se uvjeti kod obitelji djevojčice popravili, odlučili smo udovoljiti zahtjevu roditelja i vratiti je iz udomiteljske obitelji.

Uz to smo odredili mjeru stalnog nadzora od strane naše socijalne djelatnice, koja im je odlazila u posjet dva puta tjedno. Čuli smo za ozljede djeteta, za sada nemamo informaciju kako su one nastale. Socijalna radnica koja je nadzirala tu obitelj rekla je da ona nije imala spoznaju niti je bilo što upućivalo na to da bi se s djetetom moglo nešto dogoditi”, rekao je Branko Medunić, ravnatelj CZSS-a Nova Gradiška, pišu 24sata.

Komentiraj