Bruce Springsteen na prvom mjestu liste glazbenika s najvećom zaradom u 2021.

Bruce Springsteen proglašen je najplaćenijim glazbenikom 2021. godine sa zaradom od 590 milijuna dolara od čega je većinu zaradio prodajom mastera svojih pjesama i izdavačkim pravima u prosincu prošle godine.

Ovaj podatak objavio je magazin Rolling Stone, u kojemu je bivši urednik Forbesa Zack O’Malley Greenburg napisao da su svi osim trojice od deset prošlogodišnjih najvećih dobitnika računali na višemilijunsku prodaju svojih kataloga.

Springsteenov rekordni ugovor sa Sony Musicom, procijenjen je na 550 milijuna dolara i ujedno je označio najveću prodaju koju je jedan glazbenik ikada napravio za svoju diskografiju. To je njegovoj matičnoj diskografskoj kući dalo vlasništvo nad cijelim njegovim katalogom koji obuhvaća 20 studijskih albuma, 300 pjesama, sedam EP-a, 23 albuma uživo i još mnogo toga.

Priče o prodaji prvi su se puta pojavile u studenom prošle godine, kada je rečeno da je planirano više od 350 milijuna dolara za preuzimanje njegovog kompletnog kataloga kao i za izdavačka prava. Prvobitno je objavljeno da je Springsteen izvukao 500 milijuna dolara od prodaje, iako Greenburg kaže da je njegova cifra od 550 milijuna dolara generirana “pretragom javnih dokumenata i intervjuiranjem pojedinaca s izravnim saznanjima o velikim poslovima”.

Najveći dio odnosno preostalih 40 milijuna dolara koje je Springsteen zaradio 2021. odnosi se na njegov povratak na Broadway prošlog ljeta gdje je održao čak 26 nastupa, kao i na dva suradnička projekta s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom tj. knjigu i ekskluzivno za Spotify podcast oba naslovljena ‘Renegades: Born In The USA’.

Odmah po zaradi iza Springsteena našao se Jay-Z koji je zaradio 470 milijuna dolara. Najveći dio njegove zarade došao je od prodaje TIDAL-a vrijedne 302 milijuna dolara, platforme za streaming glazbe koju je kupio za 56 milijuna dolara od suosnivača Twittera Jacka Dorseya.

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner