Bruce Lee je diplomirao filozofiju, a onda postao filmska zvijezda. Umro je sa samo 32 godine

Rođen u San Franciscu 1940. godine, Bruce Lee je kao dječak napustio SAD i preselio se s obitelji u Hong Kong. Otac mu je bio operni pjevač i povremeno bi glumio u filmovima, a to je malom Bruceu bila ulazna karta u svijet filma. Od malih nogu trenirao je borilačke vještine u čemu je bio izuzetno nadaren.

Kada je napunio 18 godina, iza sebe je imao dvadesetak uloga, uglavnom u borilačkim filmovima. Početni uspjeh i slavu poremetile su ulične tučnjave  i loše društvo u koje je upao, nakon čega su uslijedile prve prijave i prvi posjeti zatvoru. Roditelji su ga poslali natrag u San Francisco gdje se Bruce drastično promijenio. Nastavio je školovanje i uspješno je na Sveučilištu u Seattleu diplomirao filozofiju. Nakon što nije prošao na audiciji za glavnu ulogu u filmu “Kung Fu”, Bruce se razočarao i vratio natrag u Hong Kong. Tamo je dobio ulogu koja ga je lansirala u zvjezdanu orbitu u filmu “Fists of Fury”.

Sada više nije morao ići na audicije i mogao je birati uloge. I izabrao je dobro. Uz uvjet da se svaka scena ponavlja tako dugo dok ne bude savršena, ’72. je počelo snimanje budućeg klasika “U zmajevom gnijezdu”. Utrošeno je 850 tisuća dolara, a film je iste godine postao najgledaniji na svijetu i ostvario zaradu od 200 milijuna dolara.

Bruce nije dugo uživao u slavi. Dana 20. srpnja 1973. bio je u posjeti kod prijateljice kada ga je počela boljeti glava. Ona mu je dala jednu tabletu protiv glavobolje, a Bruce se onesvijestio nekoliko trenutaka nakon. Kada je došla hitna pomoć, Bruce je već bio mrtav. Liječnici su ustvrdili da je umro od cerebralnog edema izazvanog alergijskom reakcijom. Imao je 32 godine.

Komentiraj