Davor Javorovic/PIXSELL

Brojni Vukovarci na Memorijalnom groblje žrtava iz Domovinskog rata i na Ovčari

Vukovarska groblja na blagdan Svih svetih od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobove odaju počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima, a posebice je posjećeno Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, na kojem se pokapaju poginuli ili umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji te civili stradali u jugosrpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine.

Velik broj Vukovaraca okuplja se i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, iz koje su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba koje su nakon sloma obrane Vukovara pripadnici Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba odveli 19. studenoga 1991. iz vukovarske Opće bolnice i brutalno ubili na Ovčari.
Počast umrlim i poginulim Vukovarcima odalo je i gradsko izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, koje je vijenac položilo i svijeće upalilo kod Spomen obilježja i središnjih križeva na Memorijalnom groblju, mjestu masovne grobnice na Ovčari, Novom groblju Dubrava, Starom katoličkom groblju te grobljima u prigraskim naseljima Sotin i Lipovača.

“Uvijek je poseban prvi dan studenoga. Mjesec je to koji je za Vukovarce poseban i vrlo emotivan. Puno je Vukovaraca krernulo na groblja u mislima na svoje drage, a posebice je teško svima onima koji još tragaju za članovima obitelji, rodbine ili prijateljima nestalima u Domovinskom ratu. Njima je svaki dan poput penjanja na ogromnu planinu koju valja premostiti”, izjavio je gradonačelnik Penava, koji je na Novom groblju Dubrava bio nazočan posveti novopostavljenog zvona koje će zvoniti pri budućim ispraćajima pokojnika na tom groblju.

Komentiraj