Čak 135 projekcija, šest okruglih stolova, osam izložbi, dječje radionice i brojni popratni programi te filmovi na festivalu koje godišnje pogleda više od 70 tisuća gledatelja sažetak su ovogodišnjeg 63. Pulskog filmskog festivala, koji je u subotu najavila ravnateljica javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović na konferenciji za novinare.

Ustvrdivši kako je Pula upravo zahvaljujući spoju filmske umjetnosti i povijesne baštine koji traje već 63. godinu danas prepoznata kao sredina najstarijeg nacionalnog filmskog festivala na svijetu, Restović je istaknula kako će i ovogodišnje izdanje okupiti brojne ugledne predstavnike filmske umjetnosti na jednome mjestu, ali i publiku kao istinskog ljubitelja “sedme umjetnosti”.

“Želimo da i ove godine publika bude zadovoljna, jer ono što ovaj festival cijeni i drži do toga to je odnos prema publici koja je u Puli doista posebna i koja voli film, koja je osjetljiva, ali nije zavodljiva”, poručila je Restović.

Predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec istaknuo je kako se ove godine u koncepcijskom smislu festival nije promijenio, ali je posložen na način da može predstaviti najkvalitetnije filmove koji su se nudili.

“Ove godine imali smo više od stotinu prijava za festival hrvatskih filmova. Dobra je to godina za hrvatski film, a što se tiče međunarodnog filma ponosni smo da gotovo svi filmovi koji će biti prikazani nemaju distributera u Hrvatskoj pa će to biti jedinstvena prilika da ih se pogleda u Puli”, kazao je Pukšec.

Festival se otvara u subotu navečer u pulskoj Areni tradicionalnim vatrometom kao najatraktivnijim dijelom svečanosti otvaranja, nakon čega u nacionalnoj premijeri slijedi projekcija romantične komedije redateljice Snježane Tribuson “Sve najbolje”. Tijekom svečanosti otvaranja, Zlatnu Arenu za životno djelo primit će jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica i scenaristica Marta Meszaros, nakon čega će ova velika mađarska autorica službeno proglasiti 63. Pulski filmski festival otvorenim.

“Iznimno sam počašćena što ću primiti nagradu i svečano otvoriti ovaj veliki filmski festival. To je za mene vrhunac mog djelovanja i moje karijere”, izjavila je u subotu novinarima Marta Meszaros, koja je u Pulu doputovala i kao posebna gošća njene Retrospektive, u sklopu koje će se prikazati pet njenih filmskih naslova, nastalih pod njenom režijskom palicom u posljednjih 40 godina. Posjetitelji Festivala će tako u kinu Valli moći pogledati njene filmove “Usvojenje” (1975.), “Dnevnik mojoj djeci” (1984.), “Dnevnik mojim ljubavima” (1987.), “Dnevnik mojim roditeljima” (1990.) i “Nesahranjeni pokojnik” (2004.).

Novinarima se na posebnoj konferenciji za novinare predstavila i ekipa filma “Sve najbolje”, koji će u subotu navečer biti prikazan nakon svečanosti otvaranja, predvođena redateljicom Snježanom Tribuson. Ustvrdivši kako se na tom filmu radilo oko četiri godine ona je napomenula kako je ovaj film već gostovao na Cipru, u Cordobi, Parizu te u Berlinu gdje je osvojio dvije nagrade i to za režiju te glumac Goran Navojec za najbolju mušku sporednu ulogu.

Komentiraj