“BROJNE OPCIJE” Washington zaprijetio Pjongjangu “snažnim vojnim odgovorom”

pixabay

Sjedinjene Države su u nedjelju zaprijetile “snažnim vojnim odgovorom” u slučaju prijetnji Sjeverne Koreje američkom teritoriju ili saveznicima, inzistirajući na jedinstvu međunarodne zajednice u traženje denuklearizacije Korejskog poluotoka.

“Imamo brojne vojne opcije i predsjednik želi biti informiran o svakoj od njih”, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis u kratkoj izjavi iz Bijele kuće nakon sastanka s Donaldom Trumpom.

“Jasno smo rekli da smo kadri braniti nas i naše saveznike, Južnu Koreju i Japan”, dodao je i spomenuo bezrezervni angažman prema tim zemljama.

“Na svaku prijetnju Sjedinjenim Državama i teritorijima, uključujući i Guam, ili saveznicima, stići će snažan vojni odgovor”, upozorio je general Joe Dunford, šef Združenog stožera američke vojske.

Mattis je je precizirao da Sjedinjene Države ni na koji način ne pokušavaju u potpunosti uništiti Sjevernu Koreju, ali je pozvao sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una da posluša poruku Vijeća sigurnosti UN-a čiji su se članovi jednoglasno složili u vezi prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Vijeće sigurnosti će se hitno sastati u ponedjeljak ujutro.

Komentiraj