epa

Broj žrtava samoubilačkog napada narastao na 16

Najmanje je 16 osoba ubijeno u samoubilačkom napadu na lokalno poduzeće BTP blizu zračne luke u Džalalabadu na istoku Afganistana, objavile su vlasti u srijedu najnovije podatke o napadu izvedenom tijekom mirovnih pregovora između Sjedinjenih Država i talibana.

“Napad je završen. Petero napadača ubijeno je”, rekao je Ataulah Hodžani, glasnogovornik pokrajine Nangarhar u kojoj je Džalalabad glavni grad.

Za sad još nitko nije preuzeo odgovornost za napad izveden u ranim jutarnjim satima.

“Ubijeno je 16 zaposlenika tvrtke, a devet drugih ranjeno je”, od kojih su dvije osobe u kritičnom stanju, rekao je Hodžani.

Napad je izveden na Entire Builders Engineering, afganistansku građevinsku tvrtku.

“Naoružani samoubojice napali su i uspjeli prodrijeti u zgradu građevinske tvrtke. Civili koji su ondje radili ubijeni su”, rekao je Zabihulah Zmarai, član pokrajinskog vijeća.

“Dvojica samoubojica aktivirala su svoje eksplozivne prsluke, a drugu dvojicu ubile su sigurnosne snage”, rekao je Zmarai.

Teroristički napad izveden je dok se nastavljaju pregovori američkih predstavnika i talibana koji već tjedan dana u glavnome gradu Katara pokušavaju dogovorili kraj sukoba koji razara Afganistan od 2001.

Pregovarači su rekli da napreduju no još je dosta pitanja preostalo.

Američki State Department kazao je da se pregovara o četiri ključna pitanja: borbi protiv terorizma, povlačenju američkih vojnika, međuafganistanskom dijalogu te prekidu vatre.

“Pregovori koji traju u Dohi napreduju korak po korak”, rekao je u nedjelju glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid, dodajući da je potreban oprez jer su pitanja o kojima se raspravlja “ključna i osjetljiva”.

The New York Times je u četvrtak objavio da se razmatra plan Pentagona koji predviđa povlačenje američkih snaga iz Afganistana za između tri do pet godina.

Unatoč vapajima afganistanskog stanovništva koje plaća najteži danak ratu, sukobi između talibana i afganistanske vojske koju talibani optužuju da je marioneta stranih vlasti, nastavljaju se na dnevnoj bazi.

U petak su talibani preuzeli odgovornost za napad na američko-afganistansku bazu na jugozapadu zemlje u kojoj su ubijena 23 pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga te najmanje 20 talibana.

U srijedu je afganistansko ministarstvo obrane objavilo da je ubilo ukupno  “92 terorista” u roku od 24 sata u sukobima na desetak mjesta u zemlji.

Komentiraj