Najmanje 39 civila, od kojih dvanaestero djece, ubijeno je u nedjelju eksplozijom u skladištu oružja u u stambenoj četvrti sirijske pokrajine Idlib, prema novim podacima koje je objavila nevladina udruga.

“Broj žrtava narastao je nakon otkrića novih žrtava ispod ruševina”, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Uzroci eksplozije zasad nisu poznati.

Prema prvim podacima objavljenima u nedjelju ujutro u eksploziji je poginulo 12 osoba.

Bijele kacige, spasioci koji operiraju u pobunjeničkim zonama, poslane su odmah nakon eksplozije na lokalitet Sarmadu kako bi uz pomoć strojeva razgrnuli ruševine u potrazi za žrtvama.

Skladište se nalazilo u stambenoj zgradi u Sarmadi. Pripadalo je krijumčaru oružjem koji je radio za Hajat Tahrir al-Šam (HTS), džihadističku skupinu koju je oformio bivši sirijski ogranak Al Kaide koji kontrolira većinu pokrajine.

Civili su većinom članovi obitelji boraca HTS-a, istaknuo je Abdel Rahman iz SOHR-a.

Sirijska vojska priprema ofenzivu na pokrajinu Idlib koja je postala, prema riječima Ujedinjenih naroda, “odlagalište” evakuiranih Sirijaca.  Brojne bitke u Siriji završile su dogovorom o povlačenju pobunjenika i njihovih obitelji u Idlib, gdje se zbog priljeva izbjeglica broj stanovnika udvostručio na 2,5 milijuna. Strahuje se da bi ofenziva mogla raseliti više od 700.000 ljudi.

Komentiraj