Broj žrtava dvostrukog atentata na Damask narastao na 60

EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

U dvostrukom atentatu u Starome gradu Damaska u subotu je ubijeno gotovo 60 osoba, većinom iračkih šijitskih hodočasnika u jednom od najkrvavijih napada u Damasku u šest godina rata, najnoviji su podaci koje je objavila nevladina udruga.

“Najmanje jedan bombaš samoubojica raznio se u Starome gradu na jugoistoku Damaska”, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Ubijeno je najmanje 59 osoba, 47 hodočasnika većinom iračkih šijita i 12 prorežimskih boraca, a više desetaka osoba ranjeno, od kojih neki teško, objavio je SOHR.

Jedan je očevidac potvrdio fotografu agencije AFP da se drugi napad dogodio kada su se prolaznici okupili nakon prve eksplozije.

Sirijska televizija objavila je da su vlasti deaktivirale eksploziv postavljen na motorkotaču blizu groblja. U tom su sektoru smješteni brojni šijitski mauzoleji, svetišta za šijitske hodočasnike.

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad blizu groblja Ba al-Sagir.

Odgovornost za većinu prijašnjih takvih napada preuzele su džihadističke skupine neprijateljski raspoložene prema Iranu i libanonskom šijitskom pokretu Hezbollahu koji su glavni saveznici sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Prva medijska izvješćta govorila su o 30, odnosno  46  žrtava u eksplozijama dviju bombi u Damasku.

Napadačima su meta bili autobusi u kojima su šijitski hodočasnici putovali prema groblju Bab al-Sagir, objavila je televizijska postaja Al-Majadin.

Komentiraj