Broj umrlih od covida-19 u Indiji mogao bi biti puno veći od službenog

Najmanje 1150 umrlih od covida-19 u Indiji u samo nekoliko dana nije uključeno u službene vladine podatke, što ukazuje na to da bi stvaran broj umrlih mogao biti puno veći, po rezultatima istrage objavljenima u utorak.

Zračne snimke masovnih kremiranja u New Delhiju izazvale su zabrinutost da je stvaran broj umrlih puno veći od službenih vladinih podataka.

Neovisna istraga televizijske kuće NDTV utvrdila je, obišavši gradske vlasti i sedam krematorija, da stotine umrlih zbog koronavirusa nisu upisane u službeni popis žrtava.

Podaci Gradske korporacije Delhija (MCD) iz 26 krematorija pokazuju da je od 18. od 24. travnja izvedeno 3096 kremiranja žrtava covida-19.

Ali u istom tom razdoblju vlada Delhija prijavila je 1938 umrlih od covida-19, što znači da 1158 umrlih možda nije pribrojano.

Razlozi za tu razliku nisu poznati.

Jedno objašnjenje moglo bi biti to što MCD računa samo tijela koja su donesena iz bolnica kao umrle od covida-19, dok oni koji umru kod kuće nisu uračunati u službene podatke.

“Bilježimo kao razlog smrti covid-19 ili normalnu smrt. Ako se smrt dogodila u bolnici, znamo da je covid-19. Kada se smrt dogodila kod kuće, ne znamo sa sigurnošću, pa je uvijek bilježimo kao normalnu”, rekao je Anuj Bansal, djelatnik krematorija Ghazipur, za NDTV.

Razlika između službenih podataka i stvarnog broja kremiranih i umrlih postoji širom zemlje, pa se vladu sve glasnije optužuje da prikriva istinu.

Druga istraga novinske platforme Mojo utvrdila je odstupanja u Ghaziabadu, gradu nedaleko od Delhija u državi Uttar Pradesh.

Bhramar Mukherjee, profesor biostatistike i epidemiologije na Sveučilištu u Michiganu, smatra da bi stvaran broj umrlih od covida-19 mogao biti dva do pet puta veći od onoga što prijavljuju vlasti.

Komentiraj