Broj smrti od zaraze koronavirusom u SAD-u prešao 20.500

Amerikanci uskrsnu nedjelju provode u izolaciji a broj umrlih od zaraze novim koronavirusom u Sjedinjenim Državama tijekom uskrsnog vikenda prešao je 20.500 uz više od pola milijuna zaraženih.

S obzirom da je u gotovo u cijeloj zemlji građanima naređeno da ostanu u svojim domovima kako bi se obuzdalo širenje bolesti, mnogi su na najsvetiji kršćanski blagdan mise pratili putem interneta.

“Buduće će generacije ovo nazivati dugom korizmom 2020., vremenom u kojem su bolest i smrt odjednom zamračili cijelu Zemlju”, napisao je nadbiskup Los Angelesa Jose Gomez svećenicima i župljanima u cijeloj zemlji i pozvao ih da ostanu čvrsti. “Naše crkve mogu biti zatvorene ali Isus nije u karanteni a njegovo evanđelje nije u lancima”.

SAD do danas u svijetu ima najveći broj umrlih od covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, a u posljednja četiri dana bilježi po oko 2000 smrtnih slučajeva dnevno. Najveći broj umrlih je u i oko New Yorka, a ni taj broj nije potpun jer New York još uvijek razmatra kako da u službene statistike uvrsti naglo povećan broj umrlih ljudi u njihovim domovima.

Kako raste broj umrlih predsjednik Donald Trump preispituje kada da se zemlja vrati u normalno stanje.

Opća ograničenja za sva kretanja koja nisu nužna, uvedena posljednjih tjedana u 42 države, uzela su velik danak u trgovini i potaknula pitanja koliko se dugo može ograničavati poslovanje i putovanja.

Broj Amerikanaca koji su zatražili naknadu za nezaposlene u posljednja je tri tjedna prešao 16 milijuna.

Trumpova administracija vidi 1. svibnja kao ciljani datum za ublažavanje ograničenja kretanja, rekao je u nedjelju Stephen Hahn, povjerenik za hranu i lijekove u administraciji (FDA). No upozorio je i da je prerano za reći hoće li se ostvariti taj cilj.

“Vidimo svjetlo na kraju tunela”, rekao je Hahn za televiziju ABC. “Javna sigurnost i dobrobit američkog naroda moraju biti na prvom mjestu. To na kraju mora odrediti te odluke”.

Čelni američki stručnjak za zarazne bolesti  je rekao da je oprezno optimističan jer izgleda da se u nekim dijelovima zemlje može vidjeti zaokret u borbi protiv širenja bolesti.

Dr. Anthony Fauci je u nedjelju istaknuo da je šire područje New Yorka ovog tjedna bilježilo najviše smrtnih slučajeva ali uz smanjenje hospitalizacija, slučajeva na intenzivnoj skrbi i potrebe za intubiranjem najteže oboljelih.

“Jednom kada se prođe ta točka, nadam se da ćemo vidjeti vrlo oštar pad i onda se može početi razmišljati kako to održati”, rekao je Fauci za CNN.

“Ako odjednom odlučimo ‘OK, neka bude svibanj bez obzira na sve’ i jednostavno stisnemo prekidač to bi mogao biti ozbiljan problem”.

Fauci i drugi stručnjaci za javno zdravstvo kažu da će što šire testiranje stanovništva biti ključno za otvaranje gospodarstva, ukiljučujući testiranje na antitijela kako bi se utvrdilo tko je već prebolio bolest i može se sigurno vratiti na posao.

Hahn je rekao da se pribojava da neki od testova na antitijela koje FDA nije provjerio “mogu ne biti točni koliko bismo mi htjeli”.

“Mogu Amerikancima zajamčiti da koristimo podatke i znanost u provjeri tih testova kako bismo osigurali da su valjani, točni i provedivi”, rekao je.

Trumpova administracija ponovno je krenula u razgovore o otvaranju gospodarstva nakon što je po modelu utjecajnog sveučilišta očekivani broj mrtvih u SAD-u do 4. kolovoza smanjen s najmanje 100.000 na 40.000, uz pretpostavku da mjere socijalnog distanciranja ostanu na snazi.

Novi vladini podaci, međutim, ukazuju na opasnost naglog rasta slučajeva zaraze u ljeto ako se nakon samo 30 dana ukinu uredbe o ostanku kod kuće, po projekcijama o kojima je prvi izvijestio New York Times a potvrdio dužnosnik ministarstva domovinske sigurnosti.

Komentiraj