Broj radikalnih salafista u Njemačkoj je snažno porastao zadnjih mjeseci, rekla je u četvrtak njemačka unutarnja obavještajna služba novinskoj agenciji dpa.

Broj pristaša te ultrakonzervativne interpretacije islama u Njemačkoj je oko 9.700 što je 500 više nego prije tri mjeseca, rekao je njemački Savezni ured za zaštitu ustava (BfV).

Ove brojke će uzbuniti Nijemce koji su još uzdrmani terorističkim napadom kamionom na berlinski Božićni sajam u kojem je u ponedjeljak ubijeno 12 ljudi. Golema potraga za osumnjičenim Tunišaninom Anisom Amrijem je  u tijeku. Odgovornost za ovaj napad preuzela je džihadistička Islamska država.

Broj ljudi koji odlaze iz Njemačke kako bi se borili za Islamsku državu u Siriji i Iraku je isto tako nešto porastao na 890 s 880 u studenom, prema BfV. Među njima je 20 posto žena, a 5 posto su maloljetnici.

BfV procjenjuje kako se oko trećine onih koji su se pridružili Islamskoj državi sada vratilo u Njemačku.

Obavještajna služba je isto tako izvijestila o više slučajeva u kojima su islamisti željeli uspostaviti kontakt s migrantima. Do sada je bilo 390 takvih slučajeva, a predsjednik BfV Hans-Georg Maassen je u kolovozu rekao da je tada bilo 340 zabilježenih slučajeva.

Komentiraj